Preskočite na glavni sadržaj

Završili radovi zaštite temelja vinkovačke ranoromaničke crkve sv. Ilije

Završili su radovi na zaštiti temelja vinkovačke ranoromaničke crkve sv. Ilije iz 12. stoljeća koje je Grad Vinkovci provodio u suradnji s vukovarskim Konzervatorskim odjelom Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i Gradskim muzejom Vinkovci, a kojima je cilj bio zaštititi te na primjereniji način predstaviti javnosti taj vrijedni dio povijesne baštine na području kojega su začeti srednjovjekovni Vinkovci odnosno tadašnje naselje Sveti Ilija.
vrijeme: 13.01.2015.
mjesto: Vinkovci

Radovi su obuhvatili skidanje i zamjenu ograde, proširenje pješačke staze, skidanje stare opeke oštećene djelovanjem vegetacije i vremenskih uvjeta, preslagivanje one koja se može upotrijebiti, a za popunjavanje je korištena rimska opeka s depoa Gradskog muzeja Vinkovci.

Radove na zaštiti temelja ranoromaničke crkve sv. Ilije iz 12. stoljeća izvela je tvrtka Aksion d.o.o., uz nadzor Konzervatorskog odjela u Vukovaru i stručnjaka iz Gradskog muzeja Vinkovci, izvjestili su iz Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

Usto se navodi da je riječ o samo jednoj od aktivnosti u sklopu projekta "Meraja" kojemu je cilj osigurati potrebne preduvjete za očuvanje resursne osnove putem zaštite povijesne baštine na području grada Vinkovaca.

Naime, nakon što su završeni radovi na zaštiti i prezentaciji temelja ranoromaničke crkve sv. Ilije, gradske vlasti u 2015. godini planiraju nastavak radova na kompleksu Meraja koji, uz temelje ranoromaničke, čini i gotička crkva sv. Ilije koja je izgrađena početkom 14. stoljeća i to tako da je za sjeverni zid crkve "uzet" južni zid istoimene ranoromaničke crkve.

Iz Grada Vinkovaca navode da su za završetak projekta odobrena sredstva iz Fonda za turizam Ministarstva turizma u iznosu od 200 tisuća kuna čime bi se privele kraju pripreme za prijavljivanje za dodjelu sredstava Europske unije.

Ostatke ranoromaničke crkve sv. Ilije otkrio je 1965. godine poznati vinkovački i hrvatski arheolog Stojan Dimitrijević. Obnova istoimene gotičke crkve provedena je nakon Domovinskog rata, a izvedbeno rješenje koje je realizirano i danas izaziva prijepore među Vinkovčanima. Danas se u prostoru te nekadašnje crkve, koja se za crkvenu službu koristila sve do 1777. godine, nalazi Galerija fotografije "Meraja". (Hina)