Preskočite na glavni sadržaj

Suzana Marjanić / Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas

U MMSU Rijeka, u nedjelju, 1. veljače, u 19 sati, o knjizi 'Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas' te riječkoj sceni umjetnosti performansa govorit će autorica knjige Suzana Marjanić, umjetnik performansa i voditelj MMC galerije OK Damir Čargonja, povjesničar umjetnosti i viši kustos Branko Cerovac i umjetnik Slaven Tolj, ravnatelj MMSU-a.
vrijeme: 01.02.2015. 19,00
mjesto: Rijeka; MMSU, Dolac 1
url: http://www.mmsu.hr
Uz razgovor o knjizi u programu će se s novim izvedbama predstaviti riječki umjetnici peformansa Tajči Čekada i Krešo Kovačiček sa suradnicima.

Nakon predstavljanja knjige i izvedbe performansa program završavamo s druženjem i koncertom JMZM, glazbenim projektom ili bendom ili zvučnom instalacijom dvojice glazbenika Josipa Maršića i Zorana Medveda.

JMZM se opsesivno bave zvukom, njegovim fizičkim, percepcijskim i emotivnim svojstvima, a tek onda glazbom. Kod JMZM glazba može i ne mora nastati iz zvuka, ona je, kao i zvuk, istovremeno uvijek tu i uvijek skrivena.

Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas prvo je cjelovito djelo o povijesti hrvatskog performansa. U trosveščanoj, bogato ilustriranoj i vrhunski dizajniranoj znanstvenoj monografiji s više od 2.000 stranica i 2.700 fotografija, pokrivena je povijest umjetnosti performansa u Hrvatskoj od dadaističkih uličnih akcija zagrebačke grupe srednjoškolaca Traveleri 20-ih godina prošloga stoljeća pa sve do danas.
 
Katalogizacija umjetnosti performansa u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti ostvarena je u preglednom smislu prema izvedbenim centrima (Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula – Labin, Rijeka, Osijek, Varaždin), i to upravo zbog izvedbene energije tih urbo-toposa (knjigu tako i čine poglavlja-gradovi). Svaka cjelina popraćena je uvodnom znanstvenom studijom i intervjuima s umjetnicima, koji zajedno pružaju jedinstven ključ za čitanje performansa – umjetničke forme koja je često omalovažavana.

U knjizi su objavljena 149 razgovora što ih je autorica Suzana Marjanić vodila i objavljivala od 1999. u dvotjedniku Zarez, tako da razgovori imaju dokumentaristički karakter. Taj razgovorni, praktični dio knjige prati kronologiju, odnosno kronotop (u Bahtinovu određenju) hrvatskoga performansa, čime se i živom riječju njihovih aktera ocrtava taj izuzetno značajan žanr žive umjetnosti u našoj regiji.

Knjiga je objavljena u sunakladništvu Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Udruge Bijeli val i Školske knjige.