izložba

Otvorena virtualna i stvarna modna izložba studija Boudoir


vrijeme: 06.04.2013. - 13.04.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14

Izložba "Boudoir Immersive" modnog studija Boudoir otvorena je u subotu paralelno u stvarnom svijetu, onom zagrebačke galerije ULUPUH, te virtualnom, u okviru globalne internet igre Second Life. Izložba će biti otvorena do 13. travnja, a ulaz je besplatan.

Second Life igra je s više od dvadeset milijuna korisnika u kojoj sudionici kao avatari s virtualnim identitetom žive i rade, proizvode, izlažu, imaju svoje galerije i magazine te prodaju svoje proizvode po valuti konvertibilnoj i u realnom svijetu. U tom 'drugom životu' atelier ima i zagrebački Boudoir, sestre Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić, koje su tamo u protekle četiri godine već organizirale modne revije i prodavale svoja virtualna modna ostvarenja.

U Galeriji ULUPUH predstavljeni su haljine s leptirima kao 'light motivom' koje su dizajnerice kreirale na temelju virtualnih modela, a koji su predstavljeni i putem računala smještenog u izložbeni prostor. Istovremeno s izložbom u zagrebačkoj galeriji, na monitoru se mogu vidjeti virtualni posjetitelji sa svih strana svijeta u razgledavanju virtualne izložbe te se, pod avatarom "ULUPUH visitor", obučenim u jednu od kreacija, može prošetati i po internetskoj galeriji.

Svoj virtualni projekt dizajnerice su danas prvi put predstavile, što je ujedno i prva samostalna izložba studija Boudoir koji, ocijenila je kustosica izložbe Ana Lendvaj, pripada samom vrhu hrvatskog modnog dizajna, ali i 'art' dizajna koji ima umjetničku vrijednost.

Dizajnerski iskaz tipičan je 'budoarski', govori o snu, svijetu iluzija i tajni na temelju kojega shvaćamo realni svijet, rekla je Lendvaj, napomenuvši kako su u Second Lifeu modeli građeni od kvadrata i stožaca, a u galeriji su reproducirani od PVC folija i tvrdoga tila.

Osim same kolekcije, izložene su i fotografije Mladena Šarića i Petre Messioptre koje prikazuju kako bi haljine, kada bi bile nosive, izgledale na modelima. (Hina)

(R.P.B., 08.04.2013)