Preskočite na glavni sadržaj

'Ženijalni vikend – Kino 8. Mart'

'Ženijalni vikend – Kino 8. Mart'
Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i Hrvatski audiovizualni centar u sklopu programa 'Ženijalni vikend – Kino 8. mart' koji će se od 6. do 8. ožujka održavati u 17 nezavisnih kina diljem Hrvatske, donose izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu.
vrijeme: 06.03.2015.
url: http://www.havc.hr

Ova manifestacija obilježava početak revitalizacije malih kina i uvod je u novu programsku shemu kojom će nedavno osnovana Kino mreža od sada nadalje obilježavati zanimljive i značajne datume, poput ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena, te se i na taj način približiti lokalnoj publici.

U sklopu 'Ženijalnog vikenda' posjetitelji će u 14 gradova i 17 kina diljem Hrvatske moći pogledati neke od najboljih recentnih filmskih ostvarenja, dirljivih i zabavnih priča sa snažnim ženskim likovima u glavnim ulogama. Ova je manifestacija ujedno i početak oživljavanja malih kina, a Kino mreža će bitne i zanimljive datume, uz prigodne popratne sadržaje, nastaviti obilježavati tijekom cijele godine. Cilj je povećati broj posjetitelja u malim kinima, ali i proširiti ponudu na kino repertoaru.

'Ženijalni vikend' gledateljima tako donosi pretpremijernu projekciju poljskog filma Ida koji je nagrađen Oscarom za najbolji strani film. Riječ je o snažnoj drami redatelja i suscenarista Pawela Pawlikowskog koja progovara o posljedicama Drugoga svjetskoga rata i antisemitizma u Poljskoj, kroz priču o djevojci koja se sprema postati redovnica. Ida je prošle godine odnjela pobjedu na festivalu u Zadru, a prikazana je na Danu Lux filma u sklopu Zagreb Film Festivala.

Still Alice (Zauvijek Alice) u režiji Richarda Glatzera i Washa Westmorelandsa, s neponovljivom Julianne Moore koja je za ulogu u ovom filmu nagrađena Oscarom, govori o sretno oženjenoj majci troje djece, uvaženoj profesorici lingvistike kojoj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Kako njena bolest rapidno napreduje, Alice počinje zaboravljati imena svoje djece, kućnu adresu i više nije u stanju predavati.

Na programu 'Ženijalnog vikenda' je i debitantski dugometražni film Vanje Sviličić 'Zagreb Cappuccino', koji će se pretpremijerno prikazati kino publici. Riječ je o humornoj drami o dvije najbolje prijateljice, Petri i Kristini, djevojkama u ranim četrdesetima. Petra se razvodi i Kika dolazi iz Kölna u Zagreb pružiti joj utjehu i potporu. Uz nekoliko šalica kave i preko večernjeg izlaska upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost. Scenarij potpisuju Vanja Sviličić i Ognjen Sviličić, a glavne uloge igraju Mila Elegović i Nela Kocsis.

Na programu je još jedan domaći naslov, 'Ljubavna odiseja', gorko-slatka dokumentarna komedija o 20 godina ljubavnih (ne)uspjeha redateljice Tatjane Božić – još jedan dodatni razlog da će gradska kina budu središte društveno-kulturnog života ovogodišnjeg Dana žena.

Od ostalih naslova gledatelji će moći birati i između eksplozivnog i emotivnog ostvarenja Mommy redatelja Xaviera Dolana. Riječ je o filmu koji govori o majčinskoj ljubavi, mladenačkom buntu i svim pogreškama koje uslijed toga nastaju. Film Dva dana, jedna noć s Marion Cotillard u glavnoj ulozi, u režiji braće Dardenne, napeta je socijalna drama o ženi koja ima svega dva dana da uvjeri svoje kolege da se odreknu svoje povišice kako ona ne bi izgubila posao.

Latvijski film Mama, volim te zabavan je naslov za mlađu filmsku publiku, za koji režiju potpisuje Janis Nords. Glavni protagonist filma je 12-godišnji Raimonds koji je jednom prilikom sakrio lošu školsku ocjenu zbog čega je upao u vrtlog laži koji se oteo kontroli. Mama, volim te uzbudljiva je priča o iscjeljujućoj snazi istine.

U 'Ženijalnom vikendu' kojim se prigodnim filmskim programom slavi Dan žena sudjeluje 17 nezavisnih kino dvorana: kino Europa, kino Tuškanac, Art kino Grič, Art kino Metropolis MSU, kino Velebit Koprivnica, kino Galerija Varaždin, POU Samobor, POU Velika Gorica, POU Zabok, POU Novska, POU Daruvar, POU Kutina, CZK Čakovec, Kinematografi Osijek, Kinematografi Dubrovnik, Ekran Split i Art kino Croatia u Rijeci, a detalji o rasporedu projekcija moći će se pronaći na njihovim web stranicama ili Facebook profilima.

Izvor: HAVC