Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena Narodna knjižnica i čitaonica u Lipovljanima

U Lipovljanima je u četvrtak navečer otvorena novoizgrađena Narodna knjižnica i čitaonica vrijedna više od 4,2 milijuna kuna.
vrijeme: 19.03.2015.
mjesto: Lipovljani

Knjižnicu i čitaonicu zajedno su presijecanjem vrpce otvorili pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, sisačko-moslavački župna Ivo Žinić te načelnik općine Lipovljana Mario Ribar.

Lipovljanska knjižnica, koja se proteže na više od 500 četvornih metara, raspolaže s 10.000 knjiga, među kojima je bogata biblioteka na češkome, slovačkome i ukrajinskom jeziku.

Otvorena je uoči svečane sjednice Općinskoga vijeća u povodu Dana općine i blagdna Sv. Josipa, nebeskog zaštitnika Lipovljana.

Izgradnja knjižnice i čitaonice s multimedijalnim prostorom, namijenjenim prezentacijama, edukaciji i okruglim stolovima, stajala je više od 4.240.000 kuna. Ministarstvo kulture osiguralo je 2.600.000 kuna, općina Lipovljani više od 963.000, županija 130.000, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 370.000, a Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti više od 176.000.

Knjižnica je do kraja prošle godine bila u starim prostorijama kao ispostava Gradske knjižnice i čitaonice "Ante Jagar" iz Novske, a od početka ove godine djeluje samostalno.

Govoreći o novoj knjižnici, Vladimir Stojsavljević je istaknuo njezinu funkcionalnost i ljepotu, a župan Žinić zajedništvo kao načelo pomoću kojega je izgrađena.

Na otvorenju knjižnice bili su među ostalima i slovački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Juraj Priputen te Martin Košatka, veleposlanik Češke Republike, koja će ove godine biti zemlja partner Lipovljanskim susretima.

Na svečanosti su bili i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir te saborski zastupnici Boris Kovačić i Vladimir Bilek. (Hina)