konferencija, znanstveni skup

Održana konferencija 'Kreativna Europa i Europske prijestolnice kulture'


mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5

Hrvatska mora biti spremna za iskorištavanje novih mogućnosti financiranja kulture koje se otvaraju njezinim skorim ulaskom u Europsku uniju, kako bi u cijelosti realizirala projekte u tome području i time pridonijela svojem kulturnom a time i društvenom razvoju, rečeno je danas u Zagrebu na početku jednodnevne konferencije 'Kreativna Europa i Europske prijestolnice kulture' održanoj u organizaciji Ministarstva kulture i Europske komisije.

'Za nas su sva polja kulture - polja iznimno osjetljivog stabiliteta', kazala je u uvodnom govoru ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić. Cilj ministarstva kulture je jačanje kulturnoga sektora koji pomaže jačanju kreativnih kompetencija društva ali i jačanju socijalnog, ekonomskog pa i infrastrukturnog potencijala, kazala je ministrica.
 
Mi nemamo dovoljno sredstava za obnovu svoje baštine, niti dovoljan broj primjera kako se određena baština može uključiti u gospodarski i socijalni razvoj društva, kazala je. 'Nemamo također ni dovoljno sredstava kako bismo uspjeli napraviti ravnotežu između institucionalnog i vaninstitucionalnog pogona u kulturi, kao ni dovoljno iskustva s koprodukcijama', istaknula je nadalje ministrica.
 
'Zato je od iznimne važnosti da Hrvatska bude spremna, da budemo pripremni u znanju za praćenje programa koji se razvijaju na EU razini kako bismo na svim razinama - državnoj, lokalnoj i regionalnoj, u pravilnoj raspodjeli sredstava postigli stopostotnu realiziranost naših kulturnih projekata', kazala je.
 
Cilj konferencije je upoznati hrvatsku kulturnu javnost s novim programom Europske unije za kulturni, kreativni i audiovizualni sektor pod nazivom 'Kreativna Europa', koji će 1. siječnja 2014. naslijediti postojeći program 'Kultura 2007.-2013.'. Ulaskom Hrvatske u EU, našim se gradovima otvara mogućnost za natjecanje za tu prestižnu titulu.
 
Novi program, njegove ciljeve, te informacije o pravilima, uvjetima i načinima prijave za titulu Europske prijestolnice kulture predstavila je Ann Branch iz Europske komisije. Napomenula je kako je Komisija predložila povećanje sredstava koje ulaže u kulturu jer je zaključila da je riječ o sektoru koji doista pridonosi gospodarskom rastu, otvaranju novih radnih mjesta i socijalnoj inkluziji. Riječ je o povećanju za 35-37 posto, odnosno 1,8 milijardi eura u odnosu na postojeći program. No, napomenula je kako je taj Komisijin prijedlog još uvijek u fazi pregovora, koji bi trebali biti gotovi do jeseni.
 
O sudjelovanju RH u programu Kultura govorila je načelnica Sektora za europske poslove i medije Ministarstva kulture Martina Borovac Pečarević. Istaknula je kako se od 2007. od kad Hrvatska sudjeluje u tome programu broj prijavljenih projekata utrostručio, sa samo osam 2008. na 28 2012. 'Najvažnija vrijednost tih programa je njihova dodana vrijednost - a to je umrežavanje i kontakti koji su se ostvarili', kazala je Borovac Pečarević, istaknuvši kako je brojčano šest puta veći broj povučenih sredstava koje smo kao zemlja prvo kandidatkinja a potom pristupnica uplaćivali.
 
Konferencija je u zagrebačkom Muzeju Mimari okupila više od 230 sudionika, predstavnika niza hrvatskih kulturnih institucija koji već aktivno sudjeluju u raznim europskim programima, hrvatskih gradova zainteresiranih za projekt, te predstavnika europskih gradova kulture. U nastavku konferencije oni će govoriti o svojim iskustvima, problemima i izazovima ali i prednostima te prestižne jednogodišnje titule.
(Hina)

(M.K., 07.05.2013)