Preskočite na glavni sadržaj

HNK Zagreb i Matija Ferlin na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu

Istaknuti hrvatski koreograf i redatelj Matija Ferlin u svojem novom projektu 'Mi smo kraljevi, a ne ljudi', koji će premijerno biti prikazan 16. svibnja u Bruxellesu, ponovno se bavi istraživanjem scenskog pokreta i kazališnog jezika, ovaj put s naglaskom na jezik kojim se koriste djeca.
vrijeme: 16.05.2015.
mjesto: Belgija; Bruxelles
url: http://www.hnk.hr

Projekt je ostvaren u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (HNK) i umjetničkog festivala Kunstenfestivaldesarts iz Bruxellesa.

Riječ je o nastavku Ferlinovih formalnih istraživanja scenskog pokreta i jezika kojima se bavio i u svojim prethodnim projektima za više izvođača ("Samice", "Istovremeno drugi", "Studenti harmonije"), gdje mu je cilj bio ispitati što se s kazalištem događa kada jezik koji se pojavljuje u njemu prestanemo tretirati kao njegovo središnje referentno mjesto.

"Ferlin u projektu nastoji prenijeti svoju fascinaciju apsolutnom nevinošću s kojom djeca pristupaju jeziku, te poetskom slobodom koju koriste u govoru, kao da je riječ o igri nebrojenih mogućnosti", stoji u najavi projekta na mrežnim stranicama Kunstenfestivaldesartsa.

Koristeći pokret kao jeziku ravnopravno sredstvo, Ferlin kao ishodišni materijal koristi dječji jezik, dječje misli i rečenice koje je prikupio iz niza izvora, kojima će oblikovati jedan specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli, priopćeno je iz HNK-a.

"Želeći iz njega stvoriti pokret koji će ga ispuniti novim značenjima Ferlin će nas tako ponovo podsjetiti na to koliko je snažno naše viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika i koliko neistraženih mogućnosti i u svijetu i u jeziku još postoji", dodaje se u priopćenju.

Ferlin je napisao scenarij a projekt je razvio u suradnji s glumcima HNK-a Zagreb Livijem Badurinom, Anom Begić, Jadrankom Đokić, Dušanom Gojićem, Ivanom Jončićem i Ivom Mihalić.

Na projektu je Ferlin okupio iskušani tim suradnika – scenograf je Mauricio Ferlin, dramaturzi su Goran Ferčec i Jasna Žmak, a glazbu rade Alen i Nenad Sinkauz.

Predstava će u Zagrebu premijerno biti izvedena 2. svibnja u paviljonu Zagrebačkog Velesajma.

Festival Kunstenfestivaldesarts ove se godine održava dvadesetu godinu za redom i jedan je od najvažnijih festivala izvedbenih umjetnosti u svijetu. Ovogodišnji popis izvođača uključuje neka od najistaknutijih imena izvedbene i plesne scene danas kao što su The Wooster Group, Romeo Castellucci/Societas Raffaello Sanzio, Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas Jan, Lauwers & Needcompany, Jerome Bel i drugi.

Matija Ferlin prvi se put na festivalu predstavio 2013. svojim solo projektom "Sad Sam Lucky". Ove se godine vraća s čak tri izvedbe svojeg najnovijeg projekta koji je u festivalskom programu najavljen kao "segment na koji svakako valja obratiti posebnu pozornost". (Hina)