natječaj, festival

3x3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live


vrijeme: 11.10.2013. - 13.10.2013.
prijava: 25.05.2013.
mjesto: Pariz, Francuska

Međunarodni Festival 3x3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live održava se od 11. do 13. listopada u Parizu, Francuska. Pozivaju se umjetnici s područja digitalne umjetnosti da se do 25. svibnja prijave za sudjelovanje.

3x3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live prirodni je nastavak festivala koji su se održavali u Argentini između 2000. i 2007. godine, posebno Festival Internacional de Arte Digital koji je bio usmjeren prema interakciji debitanata, umjetnika i stručnjaka u digitalnoj umjetnosti, dizajnu, video umjetnosti, fotografiji i glazbi. Festival se bavi eksperimentalnim praksama (performansi, instalacije…) koje su povezane s audiovizualnim, kao npr. multimedijalna produkcija, VJ, DJ….

3x3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live stavlja fokus na tri prirodna elementa: vodu, zemlju i zrak. Ove je elemente, najdragocjenije prirodne izvore, ugrozio čovjek. U ovom trenutku planet je najveći zagađeni ocean, osobito nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushimi, te je od fundamentalne važnosti da se umjetnost bavi ekološkim katastrofama.

Organizatori festivala pozivaju umjetnike da se posvete temi vode: bezobzirnom odnosu čovjeka prema svom okruženju. Ova se diskusija može proširiti na druge probleme kao što su nedostaci s kojima se susreće određeno stanovništvo u smislu pristupačnosti vode za piće, veza između vode i energije, višestruke koristi vode u svijetu, voda i zdravlje, zagađenje oceana… Metaforička ili alegorijska prisutnost vode potrebna je kao dio umjetničkog rada.

'3x3' referira se na broj 3: vrijeme trajanja video radova od 3 sekunde do 3 minute, a format je u 3 dimenzije.

'stereoskopija' – stereo potječe iz grčkog jezika i odnosi se na 'odnos s prostorom'; danas kad se govori o stereu, referira se na stereoskopski zvuk, no izvorno termin se odnosio na stereoskopiju, nacrtanu ili fotografiranu sliku; termin 3D danas se odnosi na 3D sliku i posebno na 3D filmove koji uključuju tri dimenzije.

'mapiranje' ili 'video-mapiranje' odnosi se na adaptaciju video sadržaja na 2D podlogu ili 3D, predmet, fasadu, ljudsko tijelo.

Za sudjelovanje ne plaća se kotizacija. Prijave se primaju isključivo online. Radovi koji se prijavljuju za sudjelovanje ne smiju biti prethodno objavljeni te ne stariji od 1. siječnja 2011.

Kategorije:
- 3D digitalni video (3 sekunde – 3 minute), HD kvaliteta;
- 3D digitalna fotografija: rezolucija 1920 1080 (jpg + MPO);
- video mapiranje;
- eksperimentalna glazba, instalacija, performans, modna revija odjeće za video mapiranje;
- DJ set + VJ set ili Dj set ili VJ set (45 minuta).

Kontakt:
3X3 SMIL
Association Concept Artgentin
61 rue des morillons
Leticia Otero
75015 Paris
conceptartgentin@gmail.com
06 61 64 54 21

(I.P., 13.05.2013)