Preskočite na glavni sadržaj

24. Dani hrvatskog filma od 23. do 26. travnja

Između gotovo 300 filmova prijavljenih za ovogodišnje Dane hrvatskoga filma (DHF) za službeni dio festivala odabrana su 73 filma kratkog i srednjeg metra koji su u Hrvatskoj realizirani u protekloj godini, a od toga će se 34 naslova izvesti premijerno.
vrijeme: 23.04.2015.
mjesto: Zagreb
url: http://danihrvatskogfilma.net/

Konačan izbor filmova predviđenih za natjecateljski dio Festivala predstavili su u utorak na konferenciji za novinare izbornik programa i umjetnički direktor festivala Željko Luketić te direktorica Dana Hrvatskog filma Zdenka Gold.

Kao što je i prije najavio, Luketić se držao strožih kriterija u odabiru pa je tako uz nužnu razinu kvalitete filmova koji će se prikazati, držao bitnim i "svježinu filmskih ideja" koje donose, ali je nastojao da im se ne dogodi "reprizni program", nešto što bi, kako kaže, Dane pretvorilo u kino "Propustili ste, pogledajte!".

Luketić kaže kako su neki autori Dane hrvatskog filma očito bili shvatili kao "zadnju instancu" na koju se prijavljuju, nakon što je film prikazan već na pet-šest festivala, a to nije koncepcija DHF-a. Ostanak izvan službene konkurencije Festivala nikako ne znači poruku autorima da film nije kvalitetan ili dobar, ali danas, uz postojanje ukupno 55 filmska festivala u Hrvatskoj, Dani hrvatskog filma ne trebaju biti revija na kojoj će se prikazivati sve snimljeno tijekom protekle sezone već kvalitetan odabir za publiku, pri čemu "malu i laganu" prednost imaju filmaši koji su odlučili na njemu filmove prikazati premijerno, pojasnio je Luketić.

Napomenuo je da je gotovo s danima kada su se filmaši vrijeđali ne uđe li im film u konkurenciju jer svaki film danas, osim ako nije ispod minimalnih umjetničkih kriterija, naći će svoje mjesto na nekom od hrvatskih ili inozemnih festivala.

Direktorica Dana Zdenka Gold slaže se s time da su izabrani najbolji i najkvalitetniji među prijavljenima, te se nada kako će svi shvatiti da DHF nije revija svega što se u protekloj godini snimilo, nego festival ponajboljih domaćih autora.

Luketić se osvrnuo i na Salon odbijenih, koji se tradicionalno prikazuje kao dio festivala. U njemu se svi prijavljeni filmovi, a koji nisu odabrani u konkurenciju, mogu pogledati u festivalskom videobaru na malom ekranu i to na osobni zahtjev.

Taj je Salon već izazvao dosta kontroverzi, neki filmaši su zbog njega povukli svoje filmove jer ne žele da se zna da su odbijeni, ali je činjenica da taj dio filmova pregledava gotovo isključivo struka, novinari i filmski kritičari radi informacija koje njima trebaju, objasnio je Luketić. No, nastavi li taj dio festivala generirati negativne konotacije, možemo razmisliti i da ga isključimo, dodao je.

Ove će se godine u glavnom festivalskom natjecanju 24. Dana hrvatskog filma u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac od 23. do 26. travnja moći vidjeti 19 kratkometražnih igranih filmova, 11 animiranih, 8 eksperimentalnih, 15 dokumentaraca i 20 namjenskih naslova. Glavni festivalski program uključuje i 6 filmova iz posebne kategorije, 5 igranih i jedan animiranih, koji će biti prikazani izvan konkurencije, u programu Fokus. Radi se o filmovima koji iz nekog razloga nisu ušli u konkurenciju, ali u DHF drže da se trebaju pogledati.

Glazbeni spotovi i reklame kao dio kategorije namjenskih filmova prikazivat će se u klubu iznad kina Tuškanac.

Od ukupno 73 filma njih 34 prikazuje se premijerno. Organizatori festivala drže značajnim i velik udio žena među autorima - ove je godine izabrano 29 redateljica. Nemali je broj i autora mlađih od 31 godinu, njih 22, što u DHF-u smatraju pozitivnim elementom koji žele promovirati.

U kategoriji kratkih igranih filmova prikazat će se, među ostalim, "Horvatovi" Arsena Oremovića, "Kokoška" Une Gunjak, "Da je kuća dobra i vuk bi je imao" Hane Jušić, "Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji" Dalibora Barića, "Bakina unuka" Tomislava Šestana, "Crne mačke" Marka Turčinova, "Oče, griješio sam" Paule Skelin, "Odlazak" Ivane Marinić Kragić, "Piknik" Jure Pavlović.

Među dokumentarnim filmovima bit će prikazani i "Jure kockar" Marka Stanića i Denisa Lepura, "Razred" Vesne Ćudić, "Riba ribi grize rep" Nevena Hitreca, "Statut" David Lušičić, "Svemirski" Ikar Željka Sarića.

Od animiranih filmova natjecat će se, među ostalim, "A i majmuni umiru" Anje Šušanj, "Čoban" Matije Pisačića, "Probudi me" Dea Jagić, "Robotica" Ivana Fodora i "Levitacija" Marka Meštrovića.

Među osam eksperimentalnih fimova prikazat će se i "Kino Crvena zvijezda" Silvestra Kolbasa, "Ovdje smo" Petra Fradelića, "Rakijaški dnevnik" Damira Čučića, "Sektor" Gorana Škofića, "Spomenik" Igora Grubića.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. Glavni festivalski program održavat će se u velikoj dvorani kina Europa, popratni u kinu Tuškanac, a edukativni programi u Dvorani Mueller i Tuškancu. (Hina)