Preskočite na glavni sadržaj

Masterclass Joshue Oppenheimera

U utorak,12. svibnja, od 19 sati, u Dokukinu KIC Joshua Oppenheimer će održati masterclass predavanje na kojem će predstaviti svoju metodu dokumentarističkog rada. Jedan od najprogresivnijh filmskih autora današnjice posjetit će Zagreb u organizaciji Restarta i Subversive film festivala, na kojem će mu ujedno biti uručena ovogodišnja nagrada 'Wild Dreamer'.
vrijeme: 12.05.2015. 19 h
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5
url: http://www.subversivefestival.com/

Oppenheimer ne zaslužuje tu nagradu samo zbog predanog aktivizma, kao voditelj istraživačkog projekta Genocid i žanr u sklopu Britanskog savjeta za umjetnost i humanističke znanosti, već prvenstveno zbog iznimno subverzivnog filmskog opusa, od kratkometražnog debija These Places We've Learned to Call Home do ovogodišnjeg Pogleda tišine.

Masterclass je program udruge Restart kroz koji se organiziraju predavanja svjetski poznatih dokumentarista, a financiran je od strane HAVC-a i grada Zagreba.  

Joshua Oppenheimer će u 12.05. u Dokukinu KIC govoriti o svom stilu koji se temelji na kombiniranju fikcije i ne-fikcije, fantazije i stvarnosti, i o namjeri portretiranja političkih i društvenih noćnih mora.  Biti će riječ i o stvaranju odnosa između filma, društvenih trauma i osobnih sjećanja – tema koju Joshua smatra ključnom za suvremenu kinematografiju i kojoj je on osobno posvetio svoj filmski opus.

Na masterclass predavanju Joshua Oppenheimer će predstaviti svoju metodu dokumentarističkog rada baziranu na intervencijama u stvarnost i glumačkim izvedbama, metodu koju je primijenio u radu na svoja dva nagrađivana i slavljena filma.

Nakon za Oscara nominiranog Čina smaknuća (najbolji dokumentarac 2013. godine), Joshua Oppenheimer snimio je još jedan fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih, film Pogled tišine kojeg su producirali velikani dokumentarizma Werner Herzog i Errol Morris.

Film „Pogled tišine“ možete pogledati do 15.5. u Dokukinu KIC u sklopu Revije dokumentarnih hitova godine: Skriveno – otkriveno. Reviju možete pratiti na stranicama Restarta i na FB stranici Baš volim dokumentarce.