x ostalo

Vukovar: Franjevačkom samostanu vraćene crkvene knjige


vrijeme: 20.11.2004. - 20.11.2004.
mjesto: Vukovar

Franjevačkom samostanu sv. Filipa i Jakova u Vukovaru vraćene su 3.833 stare i rijetke knjige, koje su odnesene iz samostana nakon srpske okupacije Vukovara 1991. godine.

Knjige su u Vukovar, u pratnji pomoćnice ministra kulture mr. sc. Branke Šulc, dovezene iz samostana sv. Ivana Kapistrana iz Zemuna, gdje su više godina bile pohranjene.

U vukovarskom samostanu sv. Filipa i Jakova knjige su dočekali vukovarski franjevci, predvođeni gvardijanom fra Zlatkom Špeharom.

Izrazivši svoju veliku radost što su knjige vraćene, gvardijan Špehar naglasio je da je u fundusu samostanske knjižnice u Vukovaru prije Domovinskog rata nalazilo oko 17.000 vrijednih knjižnih primjeraka. Najstarija knjiga bila je "Medicinska knjiga" iz 1501. godine.

Pomoćnica ministra kulture mr. sc. Branka Šulc navela je kao daljnje prioritete vraćanje umjetnina iz Srbije i Crne Gore, povrat ikonostata pravoslavne crkve u Boboti nedaleko Vukovara koji se čuva u Pokrajinskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, kao i 35 djela likovne kolonije iz Ernestinova koja se nalaze u banji Unaković pored Apatina.
Ta bi se umjetnička djela Hrvatskoj trebala vratiti do kraja ove godine.

Hina

Vidi: Galerija slika

Vezana vijest:
Potpisan Sporazum o povratu dijela kulturnih dobara iz Srbije i Crne Gore