Preskočite na glavni sadržaj

Počelo snimanje filma za djecu 'Anka' Dejana Aćimovića

Idućih osam tjedana u Šibenskoj-kninskoj županiji, Zagrebu i Krapini snimat će se dugometražni igrani film za djecu 'Anka', u režiji Dejana Aćimovića, koji nastaje prema romanu 'Anka Brazilijanka' Mate Lovraka, toploj priči o ljubavi i borbi protiv nepravde.
Redatelja i autoricu scenarija Tatjanu Aćimović to je Lovrakovo djelo privuklo svojom kvalitetom i aktualnošću, te samom temom, koja će se u filmskoj verziji nadograditi mitološkim elementima i mnoštvom specijalnih efekata.
 
Radnja romana odvija se početkom 20. stoljeća i prati djevojčicu bez roditelja koja se susreće i sprijateljuje s Brazilijancem, naoko grubim radnikom iz ciglane. Uz osnovu narativnu nit, priču o snazi i moći dječje ljubavi, Lovrak je tim djelom opisao ondašnju svakodnevicu Hrvatske i jednog sloja ljudi u vremenu teške krize.
 
"Anka Brazilijanka" nezasluženo nije dovoljno priznato Lovrakovo djelo, a izrazito je filmično, ima prekrasne karaktere i slikovito prikazuje evoluciju odnosa među likovima, kao i njihov razvoj i odrastanje, rekla je Tatjana Aćimović za Hinu. Kako je priča smještena u magičnom šumskom svijetu, dobili smo veliki potencijal za divne slike i scenografije, dodala je.
 
Lovrakova priča u filmu će dobiti i mitološke elemente, s ozbirom na to da bjelovarski kraj iz kojega taj pisac potječe obiluje mitologijom i legendama. "Mitologija se savršeno uklopila u priču o ljubavi, odnosima u obitelji i traženju načina da se pobijedi zlo, bića iz legendi i mitova koje smo uveli nimalo ne remete glavnu priču", napomenula je Aćimović.
 
Upravo zbog fantastičnog svijeta koji će se prikazati uz pomoć kompjutorske animacije očekuje se duga postprodukcija filma, pa Aćimović vjeruje da film neće biti završen prije proljeća iduće godine.
 
U ulozi Anke pojavljuje se desetogodišnja Cvita Viljac, a grubog Brazilijanca glumi bivša međunarodna nogometna zvijezda Eric Cantona. Glume još Anđela Ramljak, Žarko Savić, Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Marinko Prga, Sreten Mokrović, Goran Grgić, Mijo Pavelko, Draško Zidar, Nikša Butijer, Denis Brižić, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Vlado Jovanovski, Petar Mirčevski.
 
Prva klapa pala je u Tepljuhu u općini Drniš, a većina filma snimat će se na lokacijama Šibensko-kninske županije. Za produkciju je zadužen DA Film, a koproducent je Hrvatska radio televizija.
 
Direktori fotografije su Svetomir Pajić i Vincent Richard, kreativni direktor fotografije Thierry Arbogast, koji je čest suradnik Luca Bessona ("Leon profesionalac", "Peti element", "Nikita"), a radio je i s Brianom De Palmom ("Femme Fatale") te Emirom Kusturicom ("Crna mačka, beli mačor").
 
Montažu će raditi Vladimir Gojun, glazbu Livio Morosin, autor scenografije je Ivo Hušnjak, kostima Branka Tkalčec i Petra Dančević, a maske Halid Redžebašić.
 
Razvoj projekta podržao je Program MEDIA, Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik, Nacionalni park Krka i Grad Zagreb.
(Hina)