natječaj, rezidencijalni program

Program razmjene brazilskih autora u inozemstvu


prijava: 17.09.2013.
organizator: Zaklada nacionalne biblioteke Brazila

Zaklada nacionalne biblioteke, tijelo brazilskog Ministarstva kulture, pokrenula je Program razmjene brazilskih autora u inozemstvu. Strani izdavači i kulturne institucije mogu dobiti financijska sredstva, u iznosu do USD 8.000,00 po autoru, kao potporu pokrivanju troškova sudjelovanja brazilskih autora na književnim događanjima u inozemstvu, kao što su književni sajmovi i rezidencije. Događanja i putovanja trebaju se organizirati do 31. prosinca 2013., a prijave traju do 17. rujna 2013.

Mjera je dio strategije brazilske vlade s ciljem internacionalizacije nacionalne književnosti, koja se nalazi među deset najvećih izdavača knjiga na svjetskom tržištu.

Prijave su otvorene stranim izdavačima koji su objavili djelo brazilskog autora ili već otkupili prava za objavu, a žele promovirati brazilske autore na međunarodnim književnim događanjima. U navedenom kontekstu kulturne institucije smatraju se kao pravno utemeljene institucije, kao npr. kulturni centri, sveučilišta, književni festivali i slično.

Autori moraju imati objavljeni u Brazilu minimalno jednu knjigu na polju književnosti i humanistike, a prednost imaju sljedeći žanrovi: romani, kratke priče, poezija, kronike, književnost za djecu i mlade, drame, referentna djela, književni eseji, eseji iz društvenih znanosti, povijesni eseji te eseji iz popularne znanosti.

Za sudjelovanje u programu potrebno je putem maila poslati sljedeće:
- itinerer autora i raspored planiranih događanja, uključujući pozive institucija odgovornih za književna događanja, a koji sadrže ime autora i informacije o svrsi, vremenu i lokaciji događanja (na portugalskom, engleskom ili španjolskom);
- troškovnik;
- popunjenu i potpisanu prijavnicu;
- pristanak autora na zahtjev (putem pisma ili maila);
- ugovor o autorskim pravima između autora / književnog agenta i stranog izdavača (ako se prijavljuje izdavač);
- biografiju autora (maksimalno 2 str.).

Prijavu poslati na intercambioautores@bn.br ili cil.fbn@gmail.com

Dodatno, popunjenu i potpisanu prijavnicu potrebno je također poslati i običnom poštom na adresu:
Fundação Biblioteca Nacional
Centro Internacional do Livro
Programa de Intercâmbio de Autores Brasileiros no Exterior
Rua da Imprensa, 16/1110 – Centro
20030-120 – Rio de Janeiro – RJ – Brasil
 

Više

Prijavnica

(I.P., 18.07.2013)