Preskočite na glavni sadržaj

Mara Fortunatović u Galeriji Flora

Danas, 25. kolovoza, u 21 sat, u dubrovačkoj Galeriji Flora, otvara se izložba 'Souvenir' Mare Fortunatović, koja se može razgledati do 5. rujna.
vrijeme: 25.08.2015. 21,00
mjesto: Dubrovnik; Galerija Flora, Šetalište kralja Zvonimira 32
(...) Tada je već bio osoba kakva je ostao sve do kraja. Sve je bilo bijelo. Njegova je odjeća uvijek bila bijela, njegova brada već bijela, i njegov atelier, s blokovima mramora, uvijek prekriven bijelom prašinom. Dva gipsana stola, okrugla i masivna, služila su kao postolja; bila je tu bijela peć u kojoj je pripremao svoje glasovite bifteke; i dva bijela psa koja je hranio mlijekom iz vedra za rublje. 'Isamu Nogushi, 'Souvenirs sur Brancusi"
 
I ovom izložbom Mara Fortunatović nastavlja svoja već prepoznatljiva istraživanja na polju monokromije, temeljena na međuovisnosti artefakta i zadanog prostora. No ono što ovu prostornu instalaciju razlikuje od prethodnih, osobna je nota. Naime, autorica u postav uključuje fotografije i crteže, radove osoba iz obiteljskog i prijateljskog kruga, unoseći ih poput bljeskova, lajtmotiva, kratkih priča te ih povezujući s vlastitim predodžbama, pohranjenim sjećanjima, zamagljenim snovima i voljenim uzorima.  Nježna je to, otvorena i osobna posveta bliskim ljudima i njihovim odnosima. (I.P.B)

Mara Fortunatović rođena je 1987.god. u Parizu, gdje je diplomirala 2013.god. na École Nationale supérieure des Beaux-Arts de Paris. Studirala je primijenjene umjetnosti na ENSAAMA - Olivier de Serres in Paris 2008. god i na Universität der Kunst in Berlin 2012. Sudjelovala je na brojim izložbama, uključujući: Transmission recréation répétition (kustosica Sarina Basta) and Possible d'un monde fragmenté (kustos Enrico Lunghi) u Palais des Beaux-Arts, Attachment u Willner Brauerei u Berlin, Come and play inside u Perception Park gallery u Parizu.