Preskočite na glavni sadržaj

BalKANSK festival u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Nova sezona Klubodroma Pulske filmske tvornice počet će narednog tjedna posebnim programom u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, gdje će u utorak i srijedu, 15. i 16. rujna, u sklopu kino-putujućeg projekta nazvanog BalKANSK festival gostovati Međunarodni Kansk Video Festival iz Rusije (Sibir).
vrijeme: 15.09.2015.
mjesto: Pula; DC Rojc
url: http://www.pulskafilmskatvornica.hr/

Program s kojim će se predstaviti u Puli, šestom od trinaest gradova na itineraru dugom 3200 kilometara, sastojat će se od europske premijere Bajki svijeta, međunarodnog medijskog projekta glumca, komičara i zabavljača Ivana Turista, zatim nagrađenih filmova na izdanjima 2013. i 2014. godine te recentnih ruskih eksperimentalnih filmova. Prvu večer otvorit će suosnivačica i umjetnička direktorica festivala Nadya Bakuradze, producent i član festivalskog tima Andrey Kovalov, glavni i jedini lik Bajki svijeta Ivan Turist te video umjetnik i član festivalskog tima Alexey Akimov, koji će ujedno oblikovati zvuk za eksperimentalni film Forget the Fireplace. Program će biti popraćen izložbom plakata dosadašnjih izdanja festivala a oba će dana početi u 20 sati.

U sklopu projekta Bajke svijeta, prije prve projekcije bit će organizirano snimanje te pozivamo zainteresirane osobe da se priključe produkciji kao pripovjedači, savjetnici, glumci i lokalni menadžeri, pa čak i redatelji dijelova filma. Priča je ide ovako. Ivan Turist - koji je interpretirao skoro 60 karaktera u dosadašnjim serijama Bajki svijeta, kolekciji ekraniziranih verzija narodnih priča kontekstualno nadopunjenih video-monolozima umjetnika, osoba iz javnog života, kulturologa, povjesničara i ostalih građana - dolazi na odmor na Balkan. Druželjubivi i govorljivi građani pripovijedaju mu anegdote i narodne priče podneblja. Čarobne sile ne napuštaju Turista niti na ovom putovanju, pa se on počinje preobražavati u tek upoznate likove iz lokalnih priča. Iako to ne želi, Turist se poput nevjerojatnog duha počinje uvlačiti u svakidašnji život prolaznika na cesti.

Bajke svijeta snimane su dosada u zemljama nekadašnjeg SSSR-a. Projekt je usmjeren ka povezivanju država na globalnoj kulturnoj razini, bez uplitanja politike i s velikom dozom humora.

Turneja po jugoistočnoj Europi (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Mađarska) trajat će od 11. do 23. rujna i uključuje 15 festivalskih projekcija. Burna vremena zahtijevaju arhaičniji oblik ljudske komunikacije, bez informacijskih filtera, društvenih medija ili primitivnih televizijskih ideologema, piše u proglasu BalKANSK festivala.

Međunarodni Kansk Video Festival nije konvencionalni filmski festival već eksperiment u vremenu i prostoru. Nastao je 2002. unutar velikog Trans-Sibirskog projekta Kulturdrang nach Osten kada se po sibirskim gradovima gotovo tri tjedna javnost upoznavala s novim video tehnologijama te su ujedno prikazivani kratki filmovi. Također, u vagonu vlaka okupljeni su bili umjetnici, filmski redatelji, glazbenici, novinari i kuratori iz brojnih zemalja. Festival ugošćuje međunarodni žiri iz filmske industrije i umjetničkih krugova, a u njegovu sklopu održava se međunarodni filmski i video program te specijalni programi. Želja mu je promovirati nova imena s nezavisne i beskompromisne filmske i video scene, nove žanrove i filmske trendove.  

Gostovanje organizira Pulska filmska tvornica u suradnji s Dnevnim boravkom Društvenog centra Rojc.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski pomažu Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula i Istarska županija.