Preskočite na glavni sadržaj

Na izložbi EXPO u Milanu Hrvatska se predstavlja na Tjednu Mediteranske prehrane

Mediteransku prehranu Republike Hrvatske UNESCO je uvrstio na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, zajedno s mediteranskom prehranom Španjolske, Portugala, Cipar, Italije, Maroka i Grčke. Budući da je tema Svjetske izložbe EXPO Milano 2015 Prehrana planeta, energija života, sve zemlje su primile poziv za sudjelovanjem na Svjetskoj izložbi EXPO Milano 2015,. u sklopu Tjedna Mediteranske prehrane, kao dijela svjetske nematerijalne kulturne baštine, 14. do 20. rujna.
vrijeme: 14.09.2015.
mjesto: Milano
url: http://www.expo2015.org
Republika Hrvatska će tom prilikom sudjelovati na Forumu o mediteranskoj prehrani koji će se održati 17. i 18. rujna u EU paviljonu te u živo predstaviti tradicijsku kuhinju s otoka Hvara u kuharskoj demonstraciji 19. rujna u paviljonu MIPAFF.

Na Forumu će sudjelovati Sanja Šaban, pomoćnica ministra kulture, dr. sc. Jelena Ivanišević Caput, viša asistentica Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te Vilma Stojković, kustosica Muzeja Staroga Grada na otoku Hvaru, koje će izlagati o nastojanjima i akcijama Republike Hrvatske u očuvanju i prenošenju mediteranske prehrane, kao i najboljim praksama u očuvanju koje provode institucije i lokalna zajednica.
Izlagači na EXPO-u imaju na raspolaganju dio paviljona u kojem će se održati izložbe, video projekcije, interaktivne radionice i performansi itd., a paviljon sadrži i restoran i bar, gdje se može prezentirati i ponuditi hrana.

Hrvatski kuharski tim čine glavni kuhar Igor Živanović te njegovi asistenti Pavao Kordić i Sonja Kordić, koji će namirnice dopremljene sa Hvara, uživo pripremiti i podijeliti posjetiteljima koji će se tamo zateći. Na meniju će se tako naći starogrojski paprenjoci i sir iz mišine, čije je umijeće pripreme također upisano u Registar kulturnih dobara RH, zatim vepar, puhovi, domaća riba, med itd.

Uspješna suradnja između Ministarstva kulture i lokalne zajednice, nositelja, pojedinaca, nevladinih i neprofitnih udruga te stručnjaka, rezultirala je upisom 145 nematerijalnih kulturnih dobara u Registar kulturnih dobara, a UNESCO je prepoznao jedinstvenost čak četrnaest elemenata koje je Hrvatska izabrala iz Registra, a posljednje kulturno dobro upisano na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu je upravo Mediteranska prehrana. Time je Hrvatska, po broju upisanih nematerijalnih kulturnih dobara, prva u Europi te četvrta u svijetu.