Preskočite na glavni sadržaj

Počeo novi ciklus programa Ruksak (pun) kulture

Novi ciklus programa Ruksak (pun) kulture za školsku godinu 2015./2016. počeo je u petak u Osnovnoj školi Antuna i Stjepana Radića u Gunji izvedbom jednočinke 'Ljekarnik' Josepha Haydna.
vrijeme: 11.09.2015.
mjesto: Gunja
url: http://www.min-kulture.hr/

Haydnovu komičnu jednočinku "Ljekarnik", napisanu 1768. godine, u Gunji je u izvedbi Umjetničke organizacije Croarija pogledalo oko 400 djece iz gunjanske škole i okolnih škola.

Predstava Umjetničke organizacije Croarija nastala je 2012. godine u režiji Marka Jurage, a u njoj, uz klavirsku pratnju Darjane Blaće-Šojat, nastupaju Tihana Havelka (Grilletta), Henrik Šimunković (Sempronio), Marin Tuhtan (Mengone) i Goranka Tuhtan (Volpino). Tom je predstavom Umjetnička udruga Croarija gostovala u hrvatskim gradovima i u inozemstvu, gdje je uvijek bila dobro prihvaćena s obzirom na to da je napravljena na klasičan način i puna komičnih elemenata za koje je zaslužan i autor libreta Carlo Goldoni, po čijoj je komediji Haydn skladao operu. Hrvatski je prijevod napravio osamdesetih godina prošlog stoljeća prof. Mladen Raukar.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske predstavu je izabralo u program Ruksak (pun) kulture na temelju javnog poziva te ju je provjerilo i na mnogobrojnim gostovanjima u školama i vrtićima, gdje su djeca uvijek oduševljeno reagirala, ističu iz tog ministarstva.

U kulturno-edukativnom programu Ruksak (pun) kulture, koji su pokrenuli Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao dopunski program potpore kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, dosad je sudjelovalo 6643 djece - 2049 djece vrtićke dobi, 3934 učenika osnovnih škola te 660 srednjoškolaca.

Program se provodi na temelju javnog poziva Ministarstva kulture za predlaganje programa Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi umjetnicima, umjetničkim udrugama, organizacijama i institucijama.

Na javni poziv u 2015. godini stiglo je 267 umjetničko-edukativnih programa, a stručno povjerenstvo za provedbu je izabralo 47 programa u sedam programskih djelatnosti – kazališnoj, likovnoj, filmskoj, glazbenoj i plesnoj umjetnosti, kulturnoj baštini te u programima umjetničkih akademija u kojima sudjeluju studenti.

Tijekom 2014. godine najmanje jedanput izveden je 41 program, a programe je priredilo i provelo 116 profesionalnih umjetnika i studenata umjetničkih akademija uz mentorstvo profesora.

Osnovna škola u Gunji jedna je od 263 obrazovne ustanove koje su se prijavile za sudjelovanje u provedbi programa i jedna od 100 odabranih koje zadovoljavaju kriterije projekta Ruksak (pun) kulture. Naime, Ruksak (pun) kulture pokrenut je kako bi umjetnost i kultura bile jednako dostupne svoj djeci na području Hrvatske te se zato njegovi programi provode u školama i vrtićima koji su slabije prometno povezani i kojima su kulturni i umjetnički sadržaji slabije dostupni.

Ruksak (pun) kulture omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima te razvijanje njihove estetske kulture, a općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. (Hina)