Preskočite na glavni sadržaj

Nova kazališna sezona splitskog HNK-a

Splitski HNK proteklu je sezonu uspješno završio s viškom u blagajni od 400 tisuća kuna vlastitih prihoda, imalo je 500 pretplatnika te 11 tisuća gledatelja više u odnosu prema pretprošloj sezoni, a sada najavljuje nastavak pozitivnog trenda i povratak pretplatnika sa željom da bude otvoreno svim građanima Splita i okolice i relevantno i u međunarodnom kontekstu.
vrijeme: 22.09.2015.
mjesto: Split; HNK, Trg Gaje Bulata 1
url: http://www.hnk-split.hr/

Intendant splitskoga HNK Goran Golovko rekao je kako u novoj kazališnoj sezoni publici nude deset premijera, od kojih šest dramskih, dvije operne i dvije baletne, te u pretplati devet koncerata uz popratni koncertni program u foajeu HNK i druge koncerte koji nisu u pretplatničkim ciklusima.

Prva ovogodišnja dramska premijera "Umjetnost intervjua" Juana Mayorge u režiji Nenni Delmestre na repertoaru je 13. listopada. Predstava je nastala prošle godine u koprodukciji sa zadarskim kazalištem, gdje je već izvedena, a sada će je imati priliku vidjeti i Splićani, rekao je Golovko.

"'Obitelj u gradu, grad u svijetu' slogan je ove sezone splitskoga kazališta, a u njoj se želi propitati u kojim smo obiteljskim vrijednostima odgajani i kako su nas te vrijednosti formirale te na koji način sve to utječe na percepciju velikoga svijeta oko nas koji u grad dolazi posredstvom turizma, ali i brojnim kontaktima koje ostvarujemo ne samo fizičkim putovanjima nego i putem elektronskih i drugih medija, što utječe na promjene u našem načinu života i razmišljanja", rekao je Golovko.

"Splitsko kazalište želi propitati postoje li srazovi u onome kako smo odrasli i onim što su nas učili da vjerujemo, a sve je to dio četverogodišnjeg plana jer se splitski HNK namjerava baviti našim odnosom prema drugima i drugačijima", istaknuo je, dodajući da će se u posljednjoj sezoni četverogodišnjega plana baviti "svojim odnosom prema onome što se naziva 'kovitlacem svijeta' jer je očito da živimo u svijetu koji doživljava užurbane promjene".

Osim toga, kazalište želi privući i studente kojih je u Splitu oko 20 tisuća. "Za to postoje planovi u suradnji sa Sveučilištem, s kojim imamo potpisan ugovor o suradnji. Naše je kazalište jedno od nastavnih baza splitskoga Sveučilišta i vjerujem da ćemo u suradnji sa studentskim zborom i Rektoratom animirati studente ne samo da postanu naši vjerni gledatelji, nego da sudjeluju u nekim popratnim programima kojima će učiniti naše kazalište, ali i njihovo postojanje prepoznatljivim i relevantnijim u gradu", rekao je Golovko.

Splitsko kazalište natječe se i za EU projekte iz programa Kreativna Europa, a za neke od tih sadržaja zainteresirana su kazališta iz Češke i Gruzije. Čekaju se i rezultati natječaja programa za djecu.

Ravnatelj Drame Trpimir Jukić najavio je šest premijernih predstava ove sezone. Uz "Umjetnost intervjua", na repertoaru su i "Mali bračni zločini" Erica-Emmanuela Schmitta u režiji Trpimira Jurkića, "Strašni roditelji" Jeana Cocteaua u režiji Gorana Golovka, "Kašeta brokava" Elvisa Bošnjaka u režiji Nenni Delmestre, "Melodrama" Anice Tomić i Jelene Kovačić te "Šest lica traži autora" Luigia Pirandella u režiji Olje Lozice.

Ravnatelj Opere Ivo Lipanović najavio je premijeru opere Camillea Saint-Saensa "Samson i Dalila", koja će se u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem Harija Zlodre izvesti 17. listopada. Druga je premijera "Ernani" Giuseppea Verdija, kojom će ravnati Ivo Lipanović, a bit će izvedena 17. ožujka.

Baletna scena premijerno počinje 30. listopada predstavom "5 do 12" u koreografiji Igora Kirova i na glazbu Kirila Džajkovskog. U veljači je na programu "Vragolasta djevojka" u koreografiji Dinka Bogdanića.

Prošle sezone u splitskome HNK izvedeno je deset premijera, 48 koncerata i dva kazališna festivala. (Hina)