Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'George Kaplan' splitskoga kazališta PlayDrame

Splitsko kazalište PlayDrama u sklopu Festivala francuske kulture u Hrvatskoj Rendez-vousa premijerno će u subotu, 26. rujna, izvesti dramu 'George Kaplan' francuskoga dramatičara, redatelja i glumca Frederica Sonntaga.
vrijeme: 26.09.2015. 20 h
mjesto: Split; Amfiteatar Doma mladih
url: http://www.playdrama.hr/

Umjetnički voditelj kazališta PlayDrame Elvis Bošnjak rekao je da je predstava "George Kaplan" specifična za to kazalište i na određen način znakovita jer je riječ o njegovu dosad najvećemu i najkompliciranijem projektu. Dodao je kako mu je posebno drago što je predstava uvrštena u program Festivala francuske kulture u Hrvatskoj.

"Naše kazalište, osim što se bavi suvremenim dramskim tekstom, bavi se i određenom vrstom glumačkoga laboratorijskog rada. Zanima nas glumačka edukacija i tehnologije. Znao sam da će u predstavi biti mlađa ekipa i želio sam nekoga od koga ćemo nešto naučiti. Tako sam došao do Cintije Ašperger, profesorice glume na Sveučilištu Torontu, koja je meni kao glumcu u jednom momentu promijenila život", rekao je Bošnjak i dodao da je u umjetničkome i estetskom smislu to predstava najbliža onome što su htjeli raditi u kazalištu.

Redateljica predstave Cintija Ašperger istaknula je da je s ekipom ušla u pravi umjetnički dijalog, a bilo joj je vrlo važno što glumci vole istraživati. "Tijekom 20 godina mog predavanja na kanadskome sveučilištu razvila sam metodu proba po kojoj smo radili i ovu predstavu, a uključuje puno improvizacija koje se snimaju na video, nakon čega se odvaja tekst i pokret", objasnila je Ašperger i rekla kako godinama pokušava spojiti istraživanja u studiju s radom na predstavama.

Sonntagov tekst, dodala je, ima dublju podlogu, govori o našoj želji da budemo netko i nešto, a simbol toga je George Kaplan - nepostojeća osoba.

U drami, koja se izvodi u prijevodu Dore Slakoper, glume Stipe Radoja, Petra Kovačić-Pavlina, Elvis Bošnjak, Bojan Brajčić i Sara Ivelić.

Scenograf je Ozren Bakotić, kostimograf i oblikovatelj videa Mario Leko, oblikovatelj svjetla Siniša Jakovčević, a tona Eduard Botrić.

U videomaterijalima pojavljuju se polaznici Glumačkog studija kazališta PlayDrame Mile Škalic, Donat Zeko, Jurica Škalabrin, Iris Lučić, Damir Palada, Sandra Karuza, Mrđana Čagalj, Mirko Vuletić i Ozren Bakotić.

Frederic Sonntag (1978.) napisao je desetak drama u kojima eksperimentira s različitim narativnim formama, usredotočujući se na teme poput odnosa između stvarnosti i fikcije, izgradnje i raspada identiteta i suvremenih strahova.

Dramu "George Kaplan" napisao je 2011., a dosad je postavljena na pozornice u Danskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Francuskoj, gdje se trenutačno izvodi u kazalištu Paris-Villette. Prevedena je na danski, španjolski, engleski, srpski, njemački, slovenski i ruski, priređena za 11 scenskih čitanja i tiskana u tri izdanja, a postat će i dio Antologije suvremenih francuskih dramatičara koju će objaviti Hrvatski centar ITI.

"George Kaplan" drama je u tri dijela s različitim narativnim pristupima i poveznicama. Govori o političkim mitovima, utjecaju Hollywooda na naše razumijevanje geopolitčke situacije, sudjelovanju Alfreda Hitchcocka u svjetskoj uroti, informatičkom ratu i manipulaciji masama, ulozi kave (ili piva) na sastancima, pa čak i o kokoši koja može spasiti čovječanstvo i imenu koje može promijeniti svijet. Ime Georgea Kaplana poveznica je između grupe lutajućih aktivista, ekipe scenarista u potrazi za konceptom nove televizijske serije i nevidljivih vladinih organizacija s velikom političkom moći koje rješavaju pitanje nacionalne sigurnosti u zemlji.

Predstava će u utorak, 29. rujna, gostovati u zagrebačkome kazalištu Gavelli.

Kazalište PlayDrama osnovano je 2009. godine, a svrha mu je promicati suvremeni dramski tekst. Tom će predstavom svečano proslaviti šestu obljetnicu. (Hina)