najave

Multimedijalni spektakl 'Gubec teatar'


vrijeme: 18.10.2013. 20 h
mjesto: Gornja Stubica; Muzej Hrvatskog zagorja

U petak, 18. listopada, obilježava se jubilej spomeničkog kompleksa posvećenog Seljačkoj buni, pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, u gornjostubičkom muzeju. Uz bogati program, pripremljen je i 'Gubec teatar'– multimedijalni maping pomoću kojega će oživjeti Spomenik Matiji Gupcu na do sada neviđeni način.

Budući da je samo djelo Antuna Augustinčića zasnovano dijelom na literarnom predlošku 'Balada Petrice Kerempuha' Miroslava Krleže, odabrane stihove iz toga djela interpretira Vid Balog, zajedno s tekstom iz Habdelićevog prikaza Seljačke bune koji datira iz 17. stoljeća i izborom iz tzv. tužbe protiv Tahyja čiji se original iz 16. stoljeća čuva u Hrvatskom državnom arhivu.

Zahtjevnom animacijom pojedinih prikaza na Spomeniku „udahnut“ će se novi život likovima i povezati ih s najatraktivnijim insertima iz filmova 'Seljačka buna 1573.' Vatroslava Mimice, 'Bitka kod Stubice' koju je u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja snimila tvrtka SIM video, te 'Puntanje u Hižakovcu' kojeg je za Muzeje snimio Sven Šams povodom 800. obljetnice Gupčevog kraja. Bogatstvo vizualnih efekata i umjetnički 3D video maping na Spomeniku realizirala je tvrtka Pago com d.o.o., članica grupacije 5/Group u suradnji s tvrtkom Novena iz Zagreba. Produkciju potpisuje Goran Pavičić prema scenariju Goranke Horjan, uz multimedijalnu razradu scenarija Ervina Šilića. Animaciju je izradio Goce Vaskov, a tonske podloge studio Digimark d.o.o.

Koordinator projekta ispred Muzeja Hrvatskog zagorja je Goranka Horjan, a suradnica Vlatka Filipčić Maligec.

(R.P.B., 15.10.2013)