izložba

Stoljeća obrtništva u velikogoričkom kraju


vrijeme: 15.12.2004. - 01.03.2005.otvorenje u 18 sati
mjesto: Velika Gorica, Muzej Turopolja, Trg kralja Tomislava 1
organizator: Muzej Turopolja, Velika Gorica

Od 15. prosinca do ožujka sljedeće godine u Muzeju Turopolja bit će postavljena izložba naslovljena ’Stoljeća obrtništva u velikogoričkom kraju’. Izložba se otvara u srijedu u 18 sati.

Autor izložbe i teksta: Josip Popovčić, prof.
Prostorna koncepcija i likovni postav: Josip Popovčić, Dragica Modrić, Ivan Knezović, Tatjana Pintarić, Margareta Biškupić


Stoljeća obrtništva u velikogoričkom kraju

Velika Gorica i Turopolje imaju bogatu obrtničku tradiciju koja seže daleko u prošlost, a i danas predstavlja temelj gospodarstva. Turopolje je nastanjeno od najranijih vremena pa prve obrtničke predmete, pronađene na ovom području možemo smjestiti u rano brončano doba. Organizirano obrtništvo bilo je razvijeno u rimskom naselju Andautoniji, koje se nalazilo na području današnjeg sela Ščitarjeva.

Turopoljci postaju plemići nakon što kralj Bela IV, 1225. godine izuzima njihovu Župu iz službe grada Zagreba. Plemići su bavljenje obrtom smatrali nedostojnim njihova statusa, iako su smjeli obrađivati zemlju i uzgajati stoku. Kmetovi se počinju baviti obrtništvom 1785. godine kad im je to pravo dao kralj Josip II. Turopoljci su živjeli u velikim zajednicama u kojima su sami izrađivali sve predmete potrebne za život. Postepeno su se specijalizirali za određene obrte.

Kralj Rudolf II. 1602. godine dodjeljuje Velikoj Gorici pravo održavanja godišnjih i tjednih sajmova, pa se obrtništvo od tad naglo razvija. Velika Gorica postaje upravno središte cijelog Turopolja pa se u nju naseljava veliki broj obrtnika. Ne zna se točan osnutak prvog obrtničkog udruženja, ali znamo da je ono postojalo prije 1844. godine. Taj podatak saznajemo iz “Protokula goričkih meštrov". Kralj Ferdinand I 1846. godine izdaje “Privilegij Velikogoričkog ceha” kojim je to udruženje potvrđeno. Velikogorički ceh još se nazivao i “Veliki ceh”, a sastanak ceha “dokonček”.

Obrtnim zakonom iz 1872. godine cehovi se ukidaju pa se obrtnici udružuju u zadruge. Danas u Velikoj Gorici djeluje “Udruženje obrtnika Velika Gorica”. U Velikoj Gorici djeluje i obrtnička škola koja se danas naziva Srednja strukovna Škola.

Velika Gorica današnji razvoj uvelike duguje svojim obrtnicima, a o tome govori bogata tradicija i povijest koja mora biti sačuvana za buduće naraštaje.


Radno vrijeme Muzeja: utorak - petak 8-16h | vikendom 10-13h