Preskočite na glavni sadržaj

ZFF - Prva retrospektiva Orsona Wellesa u gradu u koji se često vraćao

Zagreb Film Festival posvetio je u povodu stote godišnjice rođenja dio svog ovogodišnjeg programa Orsonu Wellesu,  jednom od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća - retrospektivu njegovih filmova povezanih sa Zagrebom, gradom u koji se često vraćao, te prateću izložbu u Gliptoteci HAZU.
vrijeme: 14.11.2015.
mjesto: Zagreb
url: http://www.zagrebfilmfestival.com/

"To je prva Wellesova retrospektiva u gradu u kojem je snimao, glumio, živio, a obuhvaća filmove gdje se pojavljuje kao redatelj i glumac, jer je to u njegovu stvaralaštvu jednako važno", rekao je za Hinu selektor retrospektive Daniel Rafaelić.

"Svaka biografija o Wellesu počinje s 'Građaninom Kaneom", vjerojatno najvažnijim filmom ikada snimljenim, no iako je s dvanaest filmova njegov opus relativno mali i nakon tog filma snimio je bitna djela", ocijenio je Rafaelić.

Iz retrospektive je izdvojio film "Proces", adaptaciju istoimenog Kafkinog djela, koji je, uz Francusku i Italiju, sniman u Zagrebu. "Taj je film osobito važan za nas jer je Welles snimio Zagreb na način na koji ga niti jedan domaći redatelj nije nikada snimio, pokazavši kako izgledamo jednom vrhunskom umjetniku", istaknuo je.

"Proces" je atmosferično ostvarenje iz 1962. koje na platno prenosi osjećaj paranoje, krivnje i tjeskobe, a sam redatelj ga je ocijenio svojim najboljim i najosobnijim filmom. Josefa u filmu iz 1962. utjelovljuje Anthony Perkins, a njegov je ured ostvaren na Zagrebačkom velesajmu. Welles glumi njegova odvjetnika, a u ostalim ulogama su Romy Schneider i Jeanne Moreau.

U programu je i film "Stranac", prva Wellesova uspješnica na blagajnama, snimljena četiri godine nakon "Veličanstvenih Ambersonovih" i "Građanina Kanea". Sam redatelj smatrao ga je jednim od svojih lošijih filmova, a tek je u novije vrijeme doživo revalorizaciju te se sada smatra jednim od podcijenjenijih Wellesovih ostvarenja.

Prikazat će se i "Tajna Nikole Tesle" (1980.) Krste Papića u kojem je Welles odigrao kratku, ali pamtljivu ulogu američkog magnata J. P. Morgana, jednog od Teslinih financijera.

Kao posebna atrakcija najavljena je dvosatna, integralna verzija kultne filmske emisije "3, 2, 1... kreni!" Televizije Zagreb iz 1979., snimljena kada je Welles u Zagrebu boravio zbog Papićeva filma. Emisiju su vodili Ante Peterlić i Ranko Munitić, a Welles je bio u pratnji Oje Kodar.

Riječ je o materijalu rekonstruiranom s originalnim Wellesovim glasom, a za razliku od do sada poznate sinkronizirane verzije, uvršten je i isječak koji je tada izbačen, u kojem objašnjava tajanstvenu riječ 'rosebud', koja je obilježila povijest filma.

Filmovi će se prikazivati u Zagrebačkom plesnom centru, gdje se podižu besplatne ulaznice za projekcije.

Wellesova stota obljetnica rođenja i trideseta smrti obilježit će se i izložbom "100 godina Wellesa" u Gliptoteci HAZU, koja će se održati od 18. studenog do 16. prosinca.

Izložit će se dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj, za vrijeme snimanja "Austerlitza" Abela Gancea, filmova "Proces" ili "Dubina", premijeru "Bitke na Neretvi" u Sarajevu, susret s Titom na Brdu kraj Kranja. Prati je katalog s najvažnijim Wellesovim intervjuima u domaćim medijima.

Uz to,  hrvatski umjetnici Danko Friščić, Luka Hrgović, Željko Kipke, Božica Dea Matasić, Antun Boris Švaljek i Mio Vesović svojim će djelima pokazati kako doživljavaju Wellesov opus i ostavštinu. Autor likovnog postava je Feđa Gavrilović.

Zagreb Film Festival održava se od subote, 14. do nedjelje, 22. studenoga u kinima Europa i Tuškanac te nizu drugih gradskih lokacija. U glavnom programu se prikazuje četrnaest filmova, a njih još stotinjak kroz ukupno dvanaest programa. (Hina)