Preskočite na glavni sadržaj

Alegorija plovidbe / Tea Morić Šitum i Ivan Listeš

Izložba 'Alegorija plovidbe' Tee Morić Šitum i Ivana Listeša, otvara se u utorak, 23. veljače, s početkom u 19 sati, u galeriji Sveučilišne knjižnice u Splitu.
vrijeme: 23.02.2016. 19,00
mjesto: Split; Sveučilišna knjižnica, Ruđera Boškovića 31
"Ako bismo morali imenovati „najistrošenije“ motive umjetnosti Dalmacije, more i brodovi bili bi naprosto neizbježni, ako ne i zazorni. Da vam slikarica u kasnim dvadesetima i slikar u ranim tridesetim godinama kažu da upravo na njima zasnivaju novi ciklus, vjerojatno biste ih u najboljoj namjeri uputili da se okrenu nečem drugom jer takvim izborom motiva opasno plešu po rubu kiča. Ipak, Tea i Ivan nam Alegorijom plovidbe ukazuju na činjenicu da arhetipski motivi mora i brodova sami po sebi niti jesu niti mogu biti klišej i kič, već takav može biti isključivo plošni i posve pojednostavljeni tretman kojem su prečesto izloženi. U zadanom kontekstu, paradoksalno hrabro i buntovno odabirući temu plovidbe, pokazuju nam koliko i kako umjetnost transformira fragmente svakodnevnice, čineći ih začudnima i slojevitima. Tea Morić Šitum i Ivan Listeš stvorili su dva čarobna svijeta čiji kolorit bombardira i preplavljuje očni živac, a gledatelju ostavlja utisak toliko potrebne vedrine. Temu promišljaju s različitih konceptualnih, ali sličnih tehničkih polazišta kojima se otklanjaju od klasičnog slikarskog izraza..' Antonija Eremut Erceg

Tea Morić Šitum rođena je u Splitu 1987. g. Nakon srednje škole odlazi u Zagreb na Akademiju likovnih umjetnosti gdje diplomira kao Magistra edukacije likovne kulture. Živi i radi u Kaštel Gomilici. Održala je nekoliko samostalnih izložbi, izvela radove na javnim mjestima (performance doručak na travi u Zagrebu, intervencija mladih autora Radovi u tijeku MSU) te sudjelovala na skupnim žiriranim izložbama u Zagrebu, Splitu, Mostaru i Vannesu. TIF koncept studio, aktivni je projekt u spajanju znanja primjenjenih i likovnih umjetnosti na kojem radi u suradnji sa svojim suprugom kiparom. Član HDLU-a od 2011. i HULU-a od 2013. godine.

Ivan Listeš rođen je 18. 8. 1983. godine u Splitu. Završio je slikarski odjel Škole likovnih umjetnosti u Splitu 2001. godine. Diplomirao je slikarstvo 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao je u više umjetničkih radionica, projekata i perfomancea. Živi u Kaštel Sućurcu.