Preskočite na glavni sadržaj

53. Goranovo proljeće: 'Goranov vijenac' Sonji Manojlović, 'Goran za mlade pjesnike' Mateji Jurčević

Organizatori Goranova proljeća objavili su da je ovogodišnja dobitnica 'Goranova vijenca' ugledna hrvatska pjesnikinja Sonja Manojlović, dok je nagrada 'Goran za mlade pjesnike' dodijeljena vinkovačkoj studentici Mateji Jurčević.
vrijeme: 18.03.2016.
mjesto: Vip club, Zagreb; Klub Quasimodo, Split; Dom kulture, Lukovdol; Café u dvorištu, Zagreb
53. Goranovo proljeće započinje svečanim otvorenjem 18. ožujka u zagrebačkom Vip klubu, nastavlja se splitskim čitanjima i nastupima, a svoj vrhunac imat će na dodjeli nagrada u Lukovdolu, tradicionalno na Goranov rođendan 21. ožujka.

Iz obrazloženja uz dodjelu nagrade 'Goranov Vijenac' Sonji Manojlović:
 
Poezija kao autentična umjetnička i ljudska sudbina
 
"Sonja Manojlović zna i ima izuzetno dobro oko za ono što je doista stvarno oko nas, ne ulaguje se boljoj prošlosti, niti dodvorava posve neizvjesnoj ljudskoj budućnosti. Ona, jednostavno, mudro i pažljivo gleda, ali i izuzetno empatično suosjeća s onim što je još ljudsko ostalo u nama samima. Točan je svaki njezin uvid u svijet koji je poodavno izgubio svaki temelj, u svijet koji više ne želi biti ni vlastita ruševina.

O Mateji Jurčević i njezinoj nagradi:
 
Mateja Jurčević rođena je 17. 09. 1995. u Vinkovcima. Prva četiri razreda osnovne škole završila u Novim Mikanovcima, a više razrede u Vođincima. Pohađala Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Trenutno studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
 
"Rukopis Mateje Jurčević radnoga naslova 'Paranoja' odlikuje neobična konceptualna uređenost te snažna načitanost uz tako dobrodošlu, a mladim pjesnicima ne suviše pripadajuću, jezičnu eleganciju. Komprimirana misao, malih, ali snažnih pomaka, u čvrsto organiziranom tijelu pjesme, svjedoči o talentu opremljenom dobrim uzorima, načitanoj mladoj pjesničkoj osobnosti koja na pragu tek dvadeset i prve godine života manifestira suverenost vlastitog pjesničkog koncepta i hrabrost koja odlikuje mnogo zrelije pjesničke glasove."

Program 53. Goranova proljeća

Festivalski programi odvijat će se na sljedećim lokacijama:
 
18.3., 20.00 h: VIP club, Zagreb: Otvorenje. Pjesničko čitanje i glazbeni program
19.3, 20.00 h: Quasimodo club, Split: Pjesničko čitanje 
20.3, 20.00 h: Quasimodo club, Split: Pjesničko čitanje 
21.3, 13.00 h: Dom kulture, Lukovdol: Dodjela nagrada i glazbeni program
21. 3, 20.00 h: Café u dvorištu, Zagreb: Pjesničko čitanje
 
Iz latvijske Rige stiže rusofona pjesnička grupa Orbita. Orbita je pjesničko/umjetnički kolektiv ruskih pjesnika i umjetnika čiji su radovi posvećeni kreativnom dijalogu između različitih umjetničkih polja (književnost, glazba, video, fotografija itd.) i kultura. Predstavit će je pjesnici Sergej Timofejev, Semjon Hanjin, Arturs Punte i Vladimir Svjetlov te pijanist Andrej Eigus. Pridružit će im se njihov sugrađanin, latvijski pjesnik i prevoditelj Arvis Viguls. 

Rođen na Novom Zelandu, gdje i živi, Dawid Howard proveo je profesionalnu karijeru kao dizajner vatrometa, a radio je za All Blacks, Janet Jackson i Metallicu. Surađivao je s brojnim likovnim i glazbenim umjetnicima, a za svoj pjesnički rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima. 

Indijskog pjesnika Sudeepa Sena BBC Radio je proglasio jednim od najzanimljivijih mlađih pjesnika engleskog jezičnog izraza. Njegova poezija i proza objavljena je u brojnim prijevodima i antologijama.

András Gerevich, rođen u Budimpešti, predaje dramaturgiju i scenarij na peštanskom Sveučilištu Metropolitan te McDaniel Collegeu. Pjesme su mu prevođene na više od deset jezika.

Pavlina Marvin, rođena u Ateni i odrasla na otoku Syrosu, pripada najmlađoj generaciji grčkih pjesnika. Njene pjesme pojavile su se u najnovijoj Penguinovoj antologiji grčkog pjesništva.

Novosađanin Vladimir Kopicl, jedan od najznačajnijih jugoslavenskih neoavangardnih pjesnika, karijeru je započeo kao vizualni i konceptualni umjetnik. O njegovom književnom i umjetničkom radu objavljeno je više monografskih izdanja.

Iz Podgorice stiže pjesnik i kompozitor, profesor muzičke akademije na Cetinju Vladimir Đurišić. Njegovi stihovi presudno su obilježeni zvukom i ritmom, što posebno dolazi do izražaja u njihovoj živoj izvedbi.

Jean de Breyne rođen je 1943. u Grenoblu, u Francuskoj. Kao urednik, knjižar i galerist usko je vezan s likovnim umjetnicima, o čijim radovima i izložbama često piše eseje i novinske kritike, te ostvaruje brojne zbirke poezije popraćene likovnim radovima.

Novosadski prozaik i pjesnik Slobodan Tišma osamdesetih je godina sa svojim grupama Luna i La Strada mijenjao lice jugoslavenskog rock'n'rolla. Objavio je devet knjiga, koje su nagrađivane prestižnim književnim nagradama.

U sklopu platforme za razmjenu mlađih europskih pjesnika VERSOPOLIS gostovat će:

Athena Farrokhzad iz Štokholma, jedna od najčitanijih i najprevođenijih autorica suvremenog skandinavskog pjesništva; iznimna poljska pjesnikinja Justyna Bargielska, talijanska autorica i fotografkinja Laura Accerboni, engleski pjesnik i urednik Adam Horovitz, te flamanska pjesnikinja Els Moors.

Domaće snage branit će pjesnikinje i pjesnici različitih generacija, među kojima je nekoliko dosadašnjih laureata Goranovog vijenca i mladih Goranovaca: Delimir Rešicki, Dorta Jagić, Gordana Benić, Darko Šeparović, Predrag Lucić, Olja Savičević Ivančević, Miroslav Kirin i Alen Brlek.