Preskočite na glavni sadržaj

Franco Fontana / Grand Tour

Danas, 4. ožujka, u 19 sati, u Muzeju Lapidarium u Novigradu, otvara se izložba 'Grand Tour', talijanskog fotografa Franca Fontane.
vrijeme: 04.03.2016. 19,00
mjesto: Novigrad; Muzej Lapidarium, Veliki trg 8
Franco Fontana (Modena, 1933.) prvu je izložbu održao 1968. u Modeni, a sedamdesetih godina stvorio je stil koji se u svojoj biti temelji na boji: nekoj vrsti umjetničkog otkrića koje je prikazivalo talijanski pejzaž kao začaranu zemlju, a istodobno je u sebi sažimalo estetiku i tonove boja renesansnog pejzaža, od valovitih brda do plavih nebeskih svodova.

Godine 1979. predstavio je Skyline, prvu od svojih bezbrojnih monografija i od tada je Franco Fontana postigao međunarodnu slavu izlažući diljem svijeta svoja djela, usredotočena na sklad boja i oblika koji se krajnje pojednostavljuju, kao prava apstrakcija prirode. Godine 1999. za CRAF i Solomon R. GuggenheimMuseum u New Yorku tjedan dana je podučavao fotografiju radeći s djecom iz njujorških osnovnih škola u okviru projekta LearningThroughPhotography.

Surađivao je s Centrom George Pompidou, s Ministarstvima kulture Francuske i Japana, a 2006. godine primio je počasnu diplomu iz područja dizajna na Sveučilištu Politecnico u Torinu. Od sedamdesetih godina do danas realizirao je više od četrdeset knjiga u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu te izlagao svoja djela naviše od 400 samostalnih i kolektivnih izložbi u muzejima i galerijama diljem svijeta.