Preskočite na glavni sadržaj

Dvotjedna radionica diy fotografije-Camera obscura

Centar za kulturu i film August Cesarec poziva na ciklus fotografskih radionica koje će se pod vodtsvom Daria Krmpotića, održati od 18. do 29.4. , u Zvjezdarnici Zagreb.
vrijeme: 18.04.2016. 10:00 - 15:00
mjesto: Zvjezdarnica Zagreb, Opatička 22
Program uključuje prolaz kroz  fotografski proces od njegova početka do kraja, od izrade jednostavnih fotoaparata preko slikanja i razvijanja negativa do digitalizacije dobivenih fotografija.

Radionica je namijenjena svima, bez obzira na predznanje o fotografiji.
 
KADA:
18.4.-29.4.2016.
Radnim danom od 10 do 15
VODITELJ: Dario Krmpotić
GDJE: Zvjezdarnica Zagreb, Opatička 22
CIJENA: 300,00 kn
 
Obavezna prethodna prijava na sanja.prnjak@centarcesarec.hr
Info: shkuri.dk@gmail.com
 
Cilj radionice je kroz gradnju naprava za hvatanje svjetla približiti polaznicima razumijevanje fotografije.
Izrađivati će se kamere, sa lećama i bez leća; raznih formata i namjena.
Uključuje rad sa ručnim alatima, osnovnu i alternativnu fotokemiju, rad u tamnoj komori, analogne ili digitalne manipulacije slikom.
Donesite dobru volju, dovedite prijatelja, ponesite nedovršeni projekt...
 
Camera obscura je naziv za prvi «fotoaparat».  To je (lat. "zamračena prostorija") kutija u obliku kvadra koja na jednoj strani ima izbušenu rupicu. Kroz nju svjetlost prolazi i projicira sliku na suprotnoj strani. Današnji aparati su bazirani na istom principu, jedino što se umjesto izbušene rupice nalazi skup leća (objektiv) koje na određeni način sliku uvećavaju ili smanjuju. Na mjestu gdje se slika projicira smješten je fotoosjetljivi sloj (tj. sloj materijala koji je osjetljiv na svjetlo, a koji može biti digitalni ("senzor") ili kemijski (npr. "fotografski film").
Princip rada i izrade camere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka.Ako na ekran postavimo neku fotoosjetljivu površinu (foto-film, foto-papir…), nakon eksponiranja (otvaranja rupice), koje može trajati od par minuta do par sati, dobit ćemo fotografiju.