Preskočite na glavni sadržaj

Vedran Perkov u Galeriji Škola

Izložba Vedrana Perkova 'Nevjerojatni svijet blavora i kravosasa' otvara se u četvrtak, 14.travnja,u 19 sati, u Galeriji Škola u Splitu. Izložba ostaje otvorena do 6. svibnja.
vrijeme: 14.04.2016.
mjesto: Split; Škola likovnih umjetnosti, Fausta Vrančića 17
url: http://ss-likovne-umjetnosti-st.skole.hr
Ono što se u klasifikaciji žanrova literature naziva basnom, može se upotrijebiti kao glavna odrednica narativa kojeg Perkov gradi na izložbi u Galeriji Škola. Priča o dva antropomorfna reptila ili Nevjerojatni svijet Blavora i Kravosasa ispleten je od humorističnih vinjeta, koje, u skladu sa
pravilima forme basne sadržavaju i didaktičan karakter. Metafore koje se uspostavljaju kroz gmižuće protagoniste predstavljaju dio repozitorija autorovih osvojenih područja i pozicija koje, poput urobora, vječito podcrtava. 

Ova, pomalo djetinja, alegorija o umjetnosti uspostavljena je kako bi autor nanovo demistificirao umjetničko djelo, čin i vlastitu osobu, te približio potpuniju sliku, onima koji će se u budućnosti istim ovim možda baviti. iz teksta kustosa Predraga Pavića

Vedran Perkov rođen je u Splitu 1972. godine. Diplomirao je slikarstvo 2002. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu, u klasi prof. Diega Esposita. Od 2004. do 2010. godine radio je kao asistent i docent slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na samostalnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Poreču,Dubrovniku, Rennesu, Quebecu i Milanu te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionik je radionica i Artist-in-Residence programa u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Latviji, Alžiru, Francuskoj, Kanadi i SAD-u. Osim izlagačkom djelatnošću bavi se i kustoskom aktivnošću. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2007. godine i Velike nagrade 35. Splitskoga salona, također 2007. godine.