Preskočite na glavni sadržaj

Nevenka Buzov: Na rubu suvremene mode

Izložba 'Na rubu suvremene mode' modne dizajnerice Nevenke Buzov, otvara se u petak, 22. travnja, u 19 sati, u Galeriji Bernardo Bernardi. Izložba je otvorena do 14. svibnja.
vrijeme: 22.04.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Bernardo Bernardi, Ulica grada Vukovara 68
url: http://www.pou.hr
Radovi Nevenke Buzov nastali su kao rezultat mišljenja i eksperimentiranja s tehničkim materijalima, naizgled nespojivima s formom i energijom tijela. Autorica eksperimentira s različitim materijalima (guma, platno, neporen, spužva), ali je stvarni naglasak na kolažnom prikazu tijela koje varira između odjevnog objekta, instalacije i kostima. Svaki odjevni dio nastaje povezivanjem manjih segmenata koji se spajaju vrpcama, a ne tradicionalno šavovima. Na ovakav način tijelo postaje bešavno, oklopljeno, metamorfno tijelo. Tijelo koje odgovara vrtoglavici suvremene mode. Bešavno spajanje tijela s materijalom podsjeća na definiciju kiborga i kolekcijom se predstavlja depersonalizacija subjekta i formiranje tekućih identiteta.

Tijelo koje oblikuje Nevenka Buzov nastaje kao rezultat procesa razmišljanja o materijalu i formi, pritom ne zaboravljajući njihov međusobni odnos.  Ono što se događa u procesu praznog prostora između dva elementa također je od važnosti za odjevni objekt. Materijali se stapaju s kožom, stvarajući na taj način mogućnost neodvojivosti subjekta i materijala.

Reljefne površine koje se spajaju stvaraju zaštićeno tijelo od vanjskih utjecaja. Opsesija oklopom kao pojmom zaokuplja autoricu jer pokušava odgonetnuti načine kako da razlomljenost tijela postane integralna. Koristeći manje elemente, gradi ovojnicu oko tijela koja predstavlja dvostruku oštircu u značenju. Tijelo je zatvoreno prema svijetu, ali otvoreno u mogućnostima djelovanja. Tijelo nalikuje prirodnim katastrofama u silueti. Sve je asimetrično i apstraktno, no sklopljeno u cjelinu daje gotov lik. Likovi, ako ih se uopće može nazvati likovima, nemaju rodno/spolno određenje. Moda koju stvara autorica nije muška niti ženska već predstavlja hibridnu suvremenu modu koja je paradoksalno u potpunosti funkcionalna, ali uvijek na granici nosivosti. Istražuju se granice tijela u odnosu na materijal, kako dvije energije funkcioniraju u zajedničkom prostoru te koje su mogućnosti mode u svijetu mnogostrukih identiteta. Začahureni i zaštićeni subjekti pod maskom Nevenke Buzov označavaju kraj mode u tradicionalnom smislu jer se radi o eksperimentiranju s tijelom, a ne samo s odjevnim objektom.

Rub suvremene mode mjesto je gdje smještamo rad autorice, no njezino stvarno značenje zauzima centralno mjesto hrvatske mode danas. Petra Krpan 

Nevenka Buzov rođena je 1991. godine u Štitaru. Završila je Preddiplomski studij Tekstilni i modni dizajn-modul Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je Dekanove nagrade za 2015. godinu te je osvojila prvo mjesto međunarodnog žirija na devetom izdanju Modnog ormara i treće mjesto novinarskog žirija. Trenutačno završava diplomski studij Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.