natječaj, rezidencijalni program

0+ - poziv na rezidenciju


vrijeme: 11.04.2014. - 20.04.2014.
prijava: 05.05.2014.
mjesto: Lido, Venecija

0+ je internacionalni susret umjetnika s područja vizualnih i izvedbenih umjetnosti. Održati će se u razdoblju između 11. i 20. travnja na otoku Lidu u blizini Venecije. Relacioni, politički te intimistički kontekst susreta determinirat će kreativni proces i utjeloviti ga u zaključnom događaju 'it’s happening'. Rok za prijavu: 5. travanj 2014.

Susret će se održati na specifičnom kopnenom pojasu, Lidu, otoku koji dijeli Jadransko more i venecijansku lagunu. Na 50 tisuća četvornih metara renaturalizirane pješčane plaže smještena su 33 paviljona bivše bolnice na moru (ex. Ospedale al Mare). Paviljoni su sagrađeni u prvoj polovici prošlog stoljeća, a stoje napušteni više od 30 godina. Spor proces degradacije formirao je postapokaliptični pejzaž sa snažno izraženim elementima heterotopije, nultu točku jednog kulturno - kurativnog ambijenta nasilno izbrisanog iz identiteta otoka Lida. Susret propituje te istražuje mogućnost 0 negiranog prostora + eksperimentiranje, prakticiranje i transformiranje napuštenog kroz formu scenografije (posebice kroz katarzični element artaudovskog teatra), instrumenta, materijala, izložbenog tijela.

Prva tri dana susreta posvećeni su projektiranju i elaboraciji tema:
- napuštanje prostora u kontekstu brisanja i negacije ambijenta te fragmentacije kolektivnog identiteta;
- kulturna memorija i memorija objekta;
- kura.

Materijali potrebni za realizaciju djela (drvo, staklo, plastika, željezo, pijesak, predmeti) bit će rekuperirani s područja ex bolnice. Između ostaloga 0+ služi kao platforma za stvaranje političkog tijela kroz autoformaciju (predavanja i kratke radionice) s područja umjetnosti, psihoterapije i urbanističke arhitekture sa svrhom da se procesi eksperimentiranja i tranformacije apliciraju na društvo.

Kompleks bivše bolnice na moru virtuozni je plod donacija prikupljanih 114 godina za siromašnu i bolesnu djecu. Iako je prostor bolnice u potpunoj izolaciji, udaljen je samo 20 minuta od područja gdje se zadnjih 118 godina održava Biennale. Zato je neizbježno kreiranje relacije dviju struktura, gdje jedna u kontekstu industrije i tržišta umjetnosti negira drugu. Ovaj susret je zamišljen kako alternativna umjetnička produkcija stoga nisu predviđene kotizacijske kvote.

Sudionici će biti smješteni unutar Teatra Mario Marinoni koji čini dio bivšeg bolničkog kompleksa. Postoji i mogućnost kampiranja na plaži ispred teatra.

Kotizacija: 20 eura (bazična opskrba materijalima).
CV i/ili umjetničku dokumentaciju uputiti na e mail: zeroplus_2014@libero.it ili na www.facebook.com/pages/0-Visual-and-performative-artists-encounter/25873467763327

(I.P., 25.03.2014)