Preskočite na glavni sadržaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – The New Theater of the Disabled, Litva

Novo kazalište osoba sa invaliditetom (Litva) traži partnera za zajednički projekt u programu Kreativna Europa, koji uključuje prezentaciju kazališnih predstava, kazališnu koprodukciju, tečajeve, treninge i radionice, kulturne razmjene, razmjene iskustava, sudjelovanja na međunarodnim kazališnim festivalima i turnejama za osobe s invaliditetom i bez invaliditeta. Prijave traju do 5. listopada 2016.

Novo kazalište osnovano je 2008. godine kao prvo kazalište takve vrste u Litvi, nezavisno je a teži afirmiranju u profesionalnom kazalištu. To je kazalište za osobe s invaliditetom i osobe različitih socijalnih skupina: zdrave osobe i osobe s invaliditetom, profesionalne i amaterske umjetnike koji zajedno stvaraju kazališne predstave. Tijekom perioda od sedam godina Novo kazalište predstavilo je trinaest predstava za odraslu publiku i za djecu. Novo Kazalište razvilo se kao socijalno poduzetništvo osoba s invaliditetom: umjetnički dio, administracija, upravljanje i projektne grupe. Trenutno zapošljava 35 ljudi (od 21 - 70 godina), od kojih 32 imaju neku vrstu invaliditeta (sljepoća, slabovidnosti, invalidska kolica, tjelesne i mentalne poremećaje), te primaju naknadu svaki mjesec. Novo Kazalište pokazuje svoje predstave po čitavoj Litvi (u profesionalnim državnim kazalištima, kulturnim centrima, školama, predškolskim ustanovama, na kulturnim događanjima). Novo kazalište nije vezano za stalne družine ili za samo jednog umjetničkog ravnatelja, nego pomoću različitih kazališnih oblika i metoda nudi širok i raznolik raspon izvodilačkih žanrova (lutkarske predstave, klaunske predstave, meditativno čitanje, poezija, stolno kazalište, drama, komedija, tragikomedija, vodvilj, itd). Novo Kazalište također radi i s volonterima (uglavnom mladim ljudima, učenicima i studentima), te pruža obuku kazališnih vještina. U 2016. godini, Novo Kazalište je u Litvi nominirano za dvije važne nagrade: "Rušeći barijere" i "Heroji među nama" koje dodjeljuje predsjednik Republike i Ministarstvo socijalne skrbi i rada.
 
Novo kazalište traži međunarodne partnere za zajednički projekt i suradnju (do sada su najviše radili u Litvi, a imali su i turneju u Poljskoj). Na taj način žele proširiti svoje vidike kroz suradnju sa srodnim profesionalnim i ne-profesionalnih kazališnim skupina iz Europe kako bi se otvorilo više mogućnosti za talentirane ljude s invaliditetom. Zainteresirani su za provođenje aktivnosti koje omogućuju profesionalnu uključenost  osoba s invaliditetom. Pozdravljaju ideju da suradnju započnu razmjenom, posjetom i upoznavanjem (probama, kazališnim predstavama za odrasle i djecu, kazališnim obrazovanjem).
 
Kontakt:
 
Neįgaliųjų Naujasis teatras
A. Jakšto g. 9 – 136
LT-01105, Vilnius
Lithuania
 
Monika Nemanytė Project coordinator, Contact person (English, French)
Mob. (+370) 6110 2020
Administrator (Russian) Mob. (+370) 6077 0313
E-mail: nntprojektai@gmail.com