Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarni projekt 'Zaljev' na radionici Ex Oriente

Dugometražni dokumentarni film 'Zaljev' redatelja Bruna Pavića i producenta Ivana Perića uvršten je na ovogodišnju radionicu Ex Oriente Film, jednogodišnji program stručnoga usavršavanja s naglaskom na razvoju dokumentarnih filmova kojeg organizira Institut dokumentarnog filma iz Praga.
vrijeme: 24.05.2016.

Film je izabran među 12 kreativnih dokumentarnih projekata, a ove godine pristigao je rekordan broj prijava iz 52 različite države svih šest kontinenata.
 
'Zaljev' govori o ekološkim katastrofama na području Kaštelanskog zaljeva koji povezuje grad Split i okolna mjesta. Projekt je u fazi razvoja, a glavna produkcijska kuća je Udruga Kazimir.
 
Ex Oriente Film je jednogodišnji program stručnoga usavršavanja s naglaskom na razvoju dokumentarnih filmova namijenjen stručnim timovima redatelja i producenata iz Europe. Cilj mu je pružanje pomoći u vođenju i usmjeravanju razvoja i sufinanciranja kreativnih dokumentaraca Srednje i Istočne Europe.
 
Tijekom petodnevnih ili sedmodnevnih sesija redatelji i producenti imat će priliku, putem suradnje s iskusnim europskim producentima, redateljima, audiovizualnim stručnjacima i televizijskim urednicima, usavršavati razvoj priče i nacrt financijske strategije projekta te otkriti uspješne načine pronalaska međunarodnih partnera.
 
Ex Oriente Film kulminira na East European Forumu, koji filmašima omogućava predstavljanje projekta (pitching) vodećim europskim i sjevernoameričkim agentima, distributerima, kupcima i filmskim financijerima te predstavnicima festivala.
 
Više od 150 dokumentarnih filmova prošlo je kroz Ex Oriente program, uključujući filmove nagrađivane na najvećim svjetskim festivalima kao što su Brothers, The Domino Effect, Blind Loves, At the Edge of Russia, Rabbit a la Berlin, Village Without Women i Bakhmaro.
 
Prva sesija održava se od 27. lipnja do 2. srpnja 2016. u Splitu, u Hrvatskoj (u suradnji s Hulahop Art and Film Production), druga sesija od 24. do 29. listopada 2016. u Jihlavi, u Češkoj (u okviru Međunardnog filmskog festivala u Jihlavi), a treća sesija od 6. do 12. ožujka 2017. u Pragu, u Češkoj (u okviru East Doc Platforme i One World Film Festivala).
 
Izvor: HAVC