Preskočite na glavni sadržaj

Program 'Majstori animacije' s klasicima animiranog filma

Uz konkurenciju kratkometražnog i dugometražnog filma,  za srijedu su u sklopu  Animafesta priređene projekcije posvećene 'majstorima animacije' - u istoimenom programu prikazat će se filmovi članova ovogodišnjeg žirija te hrvatskih autora iz najuspješnijeg razdoblja hrvatske animacije i Zagrebačke škole animiranog filma.
vrijeme: 08.06.2016.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr

U programu Velikog natjecanja dugometražnog filma prikazat će se španjolski film "Psihonauti, zaboravljena djeca" Pedra Rivere i Alberta Vazqueza, japanski "Sklad"  Michaela Ariasa i Takashija Nakamure i "Čarobna planina" rumunjske autorice Ance Damian.
 
Film "Psihonauti, zaboravljena djeca" prati dvojicu tinejdžera koji su odlučili pobjeći s otoka pogođenog ekološkom katastrofom i dok se jedan od njih povlači u sebe, drugi kreće na opasno putovanje. Nakon projekcije uslijedit će razgovor s Albertom Vázquezom, koji je film režirao u tandemu s Pedrom Riverom.
 
"Sklad" je filmska priča nagrađivanih autora o svijetu nakon globalnog kaosa u kojem se njegovi stanovnici posvećuju ekstremnoj brizi o zdravlju i društvenom skladu. Jedna se djevojka pokušava suprotstaviti takvom svijetu i s dvije se bliske prijateljice pokušava ubiti, no trinaest godina kasnije stvari su se potpuno promijenile, a prijateljice se nađu na suprotnim stranama.
 
Animirana doku-drama "Čarobna planina" prikazuje život Adama Jaceka Winkera, poljskog izbjeglice u Parizu koji želi promijeniti svijet, kojega pustolovni duh i želja za pravdom odvede u borbu protiv Sovjeta u Afganistanu. Redateljca Anca Damian u filmu kombinira ilustracije i fotografije iz Winklerova arhiva, na nekima od njih se on pojavljuje, a druge je sam snimio u Afganistanu.
 
Po njezinim riječima, "Čarobna planina" istovremeno je komičan, poetski, ciničan, smiješan i tragičan film, koji pokriva složeni raspon emocija i arhetipske vrijednosti iz srži samog čovječanstva.
 
Natjecanja kratkometražnog i studentskog filma
 
Projekcije Velikog natjecanja kratkometražnog filma,  nakon kojih će se održati razgovori s autorima, donose, među ostalim,  filmove "Valovi '98" Elyja Daghera, dobitnika Zlatne palme za kratkometražni film na festivalu u Cannesu, "Petominutni muzej" festivalskog gosta Paula Busha, animiranu šetnju muzejom Ermitaž u Sankt Peterburgu, za čije bi razgledavanje inače trebalo prehodati 20 kilometara , "Only lovers leave to die" hrvatskog autora Vladimira Kanića i "Nesretno sretan" novijeg engleskog autora Petera Millarda.

U sklopu natjecanja studentskog filma, prikazat će se filmovi "Velodrool" (Sander Joon), priča o neobičnoj utrci biciklista ovisnog o cigaretama, "Riba je ono za čime  žudim" (Yao Xiang) o djevojčici koja odbija pojesti obrok koji su joj pripremili roditelji, "Poslije kraja" (Sam Southward), koji duhovito zaključuje da nije najgore biti posljednji, već pretposljednji čovjek na svijetu. Ulaz na projekcije filmova iz studentskog natjecanja slobodan je, a nakon svake slijedi razgovor s autorima.
 
Besplatno na filmove majstora animacije
 
Segment "Majstori animacije" podijeljen je u tri besplatna programa, od kojih je "3x3", koji se prikazuje u kinu Europa, posvećen radovima članova žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma, čiji se opusi razlikuju po autorskim pristupima.

Za taj su program odabrani filmovi britanskog animatora i majstora stop-animacije Petera Lorda, njemačkog autora Raimunda Krummea, prepoznatljivog po minimalističkom stilu crteža i maksimalističkim temama te kolumbijske redateljice Cecilie Traslavina čiji je opus obilježen različitim tehnikama, od kolaža do pijeska.

Hrvatskoj animaciji su posvećena dva programa u kinu Tuškanac - "Velikani hrvatske animacije" donosi retrospektivan pregled filmova Vatroslava Mimice, a  "Hrvatski animirani film 1968." izbor  Zagrebačke škole animiranog filma,  većinom s kraja šezdesetih godina.

Filmska kritičarka Diana Nenadić ocijenila je u najavi programa kako je Mimica bio podjednako uspješan u animaciji i igranom filmu. "Mimica zauzima poziciju dvostrukog hrvatskog filmskog klasika, s jednim mladenačkijim licem okrenutim animiranom filmu, a drugim zrelijim, igranom", ustvrdila je.

Filmove za drugi program, "Hrvatski animirani film 1968.", za festival je odabrao Borivoj Dovniković Bordo. Među osam filmova su i oni Milana Blažekovića, Zlatka Grgića, Borisa Kolara, Dušana Vukotića, Nedeljka Dragića.

Nastavlja se i program "Animanarhija - sirova animacija", s filmovima nastalima od kraja pedesetih godina do danas, čiji se koncept uspoređuje s punkom u glazbi - u korist snažne poruke ismijava se virtuoznost, a autorima su političnost i stav važniji od nesavršenosti.

U srijedu se u Medijateci Francuskog instituta očekuju i promocije dviju knjiga - "Animation: A World History" Giannalberta Bendazzija  te "Opsesija. Perverzija. Pobuna. Uvrnuti snovi srednjoeuropske animacije" Olge i Michala Bobrowskog.

Prva je dosad najtemeljitiji pregled povijesti animacije, a druga zbornik članaka posvećenih subverzivnim i potisnutim motivima prisutnim u animiranim autorskim filmovima iz Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Italije.

Dvodnevni simpozij Animafest Scanner nastavlja se u Zagrebačkom plesnom centru, gdje će se održati paneli o Zagrebačkoj školi animacije, aktualnim animacijskim trendovima te odnosu animacije i računalnih igara.

Program "Kino za uši", s ponajboljim animiranim videospotovima, održat će se na novoj festivalskoj lokaciji, u Swanky Monkey Gardenu. (Hina)