Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren natječaj za Ekstravagantna tijela i Ljetnu školu na Čiovu

Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse poziva na prijavu natječaj za četvrti međunarodni festival Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna i Ljetnu školu na Čiovu posvećenu bio-artu. Prijave su otvorene do 15. srpnja.
prijava: 15.07.2016
url: http://www.kontejner.org
Ekstravagantna tijela međunarodan je, transdisciplinaran umjetnički festival koji se od 2007. održava svake tri godinei bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Tematizirajući u prošlim izdanjima fizički invaliditet, mentalno zdravlje i društvene implikacije treće životne dobi, u svom četvrtom izdanju festival se bavi društvenim, zakonodavnim, znanstvenim i ideološkim konstrukcijama kriminala i društveno-kulturnih normi koje odvajaju kriminalno od ne-kriminalnog ponašanja. Projekt Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna promatra zločin kao najvažniju od svih pukotina društvene represije.
 
U usporedbi s prethodim izdanjima Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna premještaju fokus s tjelesnih i psiholoških inskripcija drugosti prema širem poimanju društveno propisane moralnosti, odnosno odnosa prihvatljivih i neprihvatljivih životnih stilova. Ključna pitanja i dalje ostaju ista: Što je izvan norme? Kako su regulirane i čuvane granice između kriminalnog i nekriminalnog ponašanja? Znači li zakon nužno i pravdu ili postoje nasilje i nepravda koji se provode u ime zakona? Koje su ideološke pretpostavke iza društvenih i zakonodavnih regulacija kriminalnosti? Postoje li društveno poželjni zločini i u čiju korist se oni provode? Što je sa slučajevima kriminalne privatizacije javnog dobra i isključenja siromašnih te zlouporabe i zaposjedanja zajedničkih dobara na svakodnevnoj razini? Jesu li zakoni dovoljni da zaštite javni interes? Što se događa s rastućom radikalizacijom ideološke opozicije između liberalnog, demokratskog i sekularnog koncepta zakona i zakona utemeljenog u religiji (što nimalo ne zabrinjava islamske države Bliskog istoka)? Što sa zapadnjačkim demokratskim društvima čije su liberalne legislative uzastopno izazvane pritiskom religijskih (najčešće kršćanskih) grupa? Ključni problemi ovdje i dalje se vežu uz tijelo i seksualnost: pobačaj, seksualni rad, homoseksualnost...

Kontejner i Cultivamos Cultura predstavljaju: ''Prakse Mora: eksperimentalna umjetnost na rubu  znanosti, ekologije i obale''. Ovaj jedinstveni petodnevni tečaj, od 1. do 5. kolovoza, na prekrasnom Čiovu omogućit će 'ne-specijalistima' usvajanje teorijskih i praktičnih znanja na sjecištu biologije, ekologije i vizualne umjetnosti. Organizirana po prvi puta u Hrvatskoj, ova ljetna škola svojevrsni je produžetak ljetnih tečajeva koje već četiri godine u Portugalu organizira Cultivamos Cultura uz gostovanja mnogih stručnjaka iz područja bio-arta. Program nudi teorijski i praktični dio – putem eksperimenata i vježbi te teoretiziranja i debatiranja, polaznici će ući iza kulisa stvaranja zapanjujućih interdisciplinarnih umjetničkih djela i prevođenja koncepata u radove. Aktivnosti se sastoje od predavanja i radionica u prirodnom okruženju uključujući i jednodnevne izlete brodom u svrhu provođenja istraživanja na različitim lokacijama.
 
Ljetna škola uronit će vas u svijet bio-arta, rekao je bivši polaznik Cesar Sousa, koji se može promatrati iz nekoliko različitih perspektiva – različitih poput iskustava sudionika, govornika i voditelja. Vezano za umjetničko stvaralaštvo, Ljetna škola omogućuje istraživanje mnogih mogućnosti i formi vezanih za rad sa živim organizmima i organskim supstancama od eksperimentiranja s fungima, bakterijama, mušicama te mahovinom i plutom, postepeno objašnjavajući sve laboratorijske i uradi-sam tehnike. Dijalozi praćeni praktičnim vježbama otvaraju sljedeća pitanja: Koje je mjesto umjetnika u laboratoriju? Postoji li kodeks ponašanja? Može li umjetnik postaviti važno pitanje za znanost? Koji etički problemi nastaju prilikom rada sa živim organizmima? Pitanja se množe, a odgovori ovise o tome tko na njih odgovara – umjetnik, filozof, arhitekt, kustos, imunolog ili znanstvenik?
 
Predavanja i radionice održat će Marta de Menezes (http://martademenezes.com), portugalska umjetnica i direktorica Cultivamos Cultura kao i Kontejnerova dugogodišnja suradnica, Marie-Pier Boucher (PhD, Sveučilište Duke) i Nigel Helyer. Tečaj će ostaviti  prostora za neformalne aktivnosti, kulturni i društveni program.

Više o natječajima - ovdje.