performans

Performativna Luka - Selma Banich i Ivana Rončević


vrijeme: 24.05.2014. 20 h
mjesto: Pula; Galerija Anex, Multimedijalni centar Luka, Istarska 30

Na prvom ovogodišnjem izdanju 'Peformativne Luke', u subotu, 24. svibnja, s početkom u 20 sati, u Galeriji Anex pulskog Multimedijalnog centra LUKA, publika će moći pogledati dva nastupa: - Selma Banich: 'Iwaly' te Ivana Rončević: 'Linija kontakta'.

«Večeras vam predstavljam kratki izvedbeni komad – etidu – koja se u odnosu na istinske eksperimente što ih čovjek provodi srcem i tijelom, pokazuje žalosno beznačajnom. Unutar pokušaja da prisvojim prostor ovog tijela koje je pred vama, ukazuje se trenutak dostatnosti u kojoj njegovo prisustvo jest cjelovito. Ono što tada osjećam nije priroda sama, već priroda izložena metodi propitivanja koje strši pred nama. Svi istinski eksperimenti što ih čovjek provodi srcem i tijelom – neovisno od konteksta – iziskuju svjedoka, zamišljenog ili stvarnog. Sjećanje –  (ovaj) prizor – ljubav, trebaju oko koje će ih htjeti vidjeti baš onakvima kakvi oni zaista jesu. U odnosu na istinske eksperimente što ih čovjek provodi srcem i tijelom, ova će izvedba podnijeti da ju smatrate završenim djelom.» (Selma Banich)

Izvedba: Selma Banich. Glazba: Adam Semijalac. Svjetlo: Mario Vnučec. Produkcija: OOUR. Trajanje: 30 min.

Selma Banich je izvedbena umjetnica, živi i radi u Zagrebu. Autorica je serije radova koje priprema samostalno i u suradnji s brojnim drugim umjetnicima, grupama i inicijativama. Stvara u mediju plesne izvedbe, performansu i akcijama u javnom prostoru, na filmu i u kazalištu, istovremeno angažirajući se u polju neformalne edukacije i istraživačkog rada. U promišljanju i prezentaciji vlastitog rada nastoji davati prednost etici ispred estetike, empatiji ispred utopije, umjetnosti ispred politike i prirodi ispred društva, proširujući tako kontekst u kojem svakodnevno uči, stvara i sudjeluje u organizaciji rada.
 .....

«Slušajući kucanje sata želim da čujete tišinu. Moje tijelo je prazan prostor koji ispunjava prostor oko sebe. Ta se praznina iz mog tijela prelijeva u prazno tijelo prostora.  Vrijeme i prostor koje dijelimo neprekidno se međusobno prelijevaju, iz tišine u prazninu.» (Ivana Rončević)

Koncept / izvedba: Ivana Rončević. Glazba: Christina Vantzou. Produkcija: OOUR. Trajanje: 25 min.

Ivana Rončević živi u Zagrebu gdje radi kao plesna umjetnica i psihologinja. Kroz svoju dugogodišnju umjetničku praksu djeluje autorski i izvođački surađujući sa mnogim domaćim i inozemnim umjetnicima. Od 2013. g. članica je koordinacijskog tima Ekscene.  

"Performativna Luka" je naslov projekta Udruge MMC LUKA u suradnji sa koreografom i plesačem Matijom Ferlinom koji u Pulu dovode domaće i inozemne izvedbene projekte van festivala i festivalskih sezona; gostovanja kvalitetnih autora sa naslovima koji su prilagodljivi te se bez napora uklapaju u prostorne i tehničke gabarite Multimedijalnog centra LUKA i po prvi se puta prikazuju pulskoj, istarskoj publici.

Projekt je ostvaren sredstvima Grada Pule i Ministarstva kulture.

(R.P.B., 22.05.2014)