Preskočite na glavni sadržaj

Bruno Vlahek laureat u Francuskoj

Istaknuti mladi hrvatski pijanist Bruno Vlahek na netom završenom međunarodnom pijanističkom natjecanju u Lyonu, Francuska, osvojio je treću nagradu te nagradu publike.  
vrijeme: 07.07.2016.
url: http://www.gpipl.fr

Od prijava kandidata do 33 godine starosti iz čitavog svijeta, za sudjelovanje na ovom prestižnom pijanističkom natjecanju video-selekcijom je odabran 71 pijanist iz 23 zemlje za sudjelovanje u glavnom dijelu natjecanja koje se održalo u tri etape od 2-5. srpnja. Vlahek je sinoć nastupio i na svečanom gala koncertu laureata u koncertnoj dvorani „Salle Varèse“ u Lyonu na kojem su mu i uručene nagrada žirija, te ona za favorita publike.

Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, kako na hrvatskoj, tako i na inozemnoj sceni. Diplomirao je kao jedan od najmlađih studenata u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Vladimira Krpana, poslijediplomske studije završio na Haute Ecole de Musique u Lausannei kod J.-F. Antoniolija i Hochschule für Musik u Kölnu kod Vasilija Lobanova, da bi se potom usavršavao u klasi legendarnog Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu. Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja Alexander Scriabin u Parizu i Ricard Viñes u Lleidi, laureat EPTA-inog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu, kao i velikog  međunarodnog pijanističkog natjecanja u Šangaju 2012. Nositelj je naslova Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije, dobitnik švicarske nagrade Paderewski, nagrade Yamahine zaklade u Madridu, memorijalne nagrade Pnina Salzman u Izraelu, te nagrade Artists on Globe 2014. Za svoja postignuća primio je i počasnu nagradu španjolske kraljice Sofije. Redovito održava recitale i nastupa diljem Europe, u Aziji, Africi, Južnoj Americi, Rusiji i Izraelu, na glazbenim festivalima (Dubrovnik, Beč, Bolzano, Moskva, Palma de Mallorca, Dar-es-Salaam, Verbier...) i u prestižnim dvoranama kao što su Palau de la Música Catalana u Barceloni, Akademija Franz Liszt u Budimpešti, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu,  Mozarteum Salzburg, Tel Aviv Museum of Art, Shanghai Concert Hall, Seoul Arts Centre i dr. Ostvario je snimke za TV i radio kuće kao što su britanski BBC 3, nizozemski NPO Radio 4, španjolski Catalunya Ràdio te Radio Suisse Romande za kojeg je 2008. snimio Saint-Saënsov Drugi klavirski koncert uz Orchestre Chambre de Lausanne. Sa suprugom Dubravkom Vukalović čini uspješni klavirski duo D&B s kojim su postali laureati međunarodnog natjecanja za klavir četveroručno u Monte-Carlu. Autorom je skladateljskog opusa od više od 40 orkestralnih, komornih, solističkih i zborskih djela raznih žanrova koja se izvode na pet kontinenata, u gradovima kao što su New York, Chicago, London, Berlin, Amsterdam, Lisabon, Prag, Moskva, Salzburg, Beč, Cambridge, Sankt Petersburg i Seul, te između ostalog na Svjetskim danima nove glazbe u Sydneyu (Australija). Trenutno je profesor na Konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu te održava majstorske tečajeve diljem svijeta.

www.brunovlahek.com