izložba

Izložba o zagrebačkom nadbiskupu J. Hauliku


vrijeme: 26.05.2014.
mjesto: Zagreb

Izložba 'Juraj Haulik nadbiskup zagrebački (20. travnja 1788. - 11. svibnja 1869.)' otvorena je u povodu Dana grada Zagreba i obilježavanja 145. obljetnice smrti prvoga zagrebačkog nadbiskupa otvorena u auli Gradske knjižnice u Zagrebu.

O kardinalu Hauliku govorili su povjesničarka Agneza Szabo i voditeljica zbirke Zagrabiensis Gradske knjižnice u Zagrebu Dubravka Petek.

Szabo je ocijenila kako izložba svjedoči o životu i radu prvoga zagrebačkog nadbiskupa kardinala Juraja Haulika, koji je podupirao hrvatski narodni preporod. "Bio je suradnik i prijatelj hrvatskih banova - Jelačića, Mažuranića i Šokčevića", rekla je dodavši kako je surađivao i prijateljevao s mnogim hrvatskim uglednicima kao što su grof Janko Drašković i Ivan Kukuljević Sakcinski.

Istaknula je da je kardinal Haulik radio na općem duhovnom i kulturnom dobru hrvatskoga naroda te podsjetila na njegovu izjavu u kojoj je sažet njegov politički stav i program kod svečanoga ustoličenja za zagrebačkog biskupa 8. siječnja 1838. Tada je, napomenula je Szabo, u svojem govoru rekao: "Vas pako molim i zaklinjem da me smatrate svojim i onim, koji domovinu vašu smatra svojom, koji sam duhom i srcem i svom snagom vaš, koji vas tako ljubim u Isusu Kristu, da mi nije ništa drugo na pameti, nego da služim vašem spasu i da me, kad se iza smrtnoga ovog života otputim u vječnost, poprati ono slatko uvjerenje da sam uščuvao u vama slatki zalog Božji, i da sam učinio sve, što sam po slabim svojim silama učiniti mogao".

Ocijenila je kako se Haulik isticao kao odlučan branitelj prava hrvatskog jezika. Na povijesnom zasjedanju Sabora 23. listopada 1847. nakon više govornika, a poslije Kukuljevićeva govora, namjesnik banske časti biskup Haulik je izrekao odluku: "Sviju stališa i redova, jednodušna želja jest, da se narodni jezik u sve poslove uvede".

Zalagao se za dobro Hrvatske pa je posebice svojom zadaćom smatrao da treba Hrvatsku obnoviti i preporoditi, rekla je dodavši kako je naročitu pažnju posvetio odgoju mladeži, i školstvu, odnosno budućim generacijama hrvatskog naroda.

Napomenula je i kako je s banom Jelačićem uspio izboriti da se Zagrebačka biskupija uzdigne na čast nadbiskupije, čime su, kako je rekla, hrvatska crkva i hrvatski narod zauvijek oslobođeni od mađarskog utjecaja.

Szabo je podsjetila i kako su se liberali protivili Haulikovoj nakani da u Zagreb dovede isusovce. "U Zagreb je doveo sestre milosrdnice, koje su vodile škole i bolnice", rekla je dodavši kako su one stotinu godina nakon dolaska u Zagreb trpjele mučeništvo sa svojim narodom.

Napomenula je i kako je kardinal Haulik bio stalna meta napada liberala i komunista, jer se, kako je rekla, opirao njihovoj južnoslavenskoj politici.

Voditeljica zbirke Zagrabiensis Dubravka Petek napomenula kako su eksponati na izložbi iz fundusa knjižnice te podsjetila na Haulikovu ulogu u pripremi otvaranju 1. gospodarske međunarodne izložbe u Zagrebu, što je bilo preteča Zagrebačkoga velesajma.

Juraj Haulik rodio se u Trnavi u Slovačkoj 20. travnja 1788. godine, a preminuo 11. svibnja 1869. u Zagrebu. (Hina)

(R.P.B., 27.05.2014)