izložba

Janos Sugar: Subversive designers


vrijeme: 31.05.2014.
mjesto: Osijek, Radićeva 32

U subotu, 31. svibnja, s početkom u 19 sati, održat će se petnaesta po redu izložba u sklopu POPUP projekta. Osječkoj će se publici izložbom naslovljenom 'Subversive designers' predstaviti mađarski umjetnik - Janos Sugar.

Janos Sugar već je godinama jedan od najzanimljivijih ali i najprovokativnijih mađarskih multimedijalnih umjetnika. Uvršten je u mnoge europske i svjetske relevante izložbe, pozivan na svjetska biennala i na Dokumentu IX u Kasselu. Njegovi radovi nalaze se u desetak javnih i privatnih zbirki umjetnina. Ideja o predstavljanju Janosa Sugara u sklopu POPUP projekta upravo je njegova šarmantna neprilagođenost sustavima potrošenih vrijednosti, odnosno lažima današnjeg društva kao preslike mađarskog tranzicijskog društva. Situacija u susjednoj Mađarskoj i nama je vrlo bliska i razumljiva, te gotovo da nema neke društvene, političke ili umjetničke devijacije koja se istovremeno ne odvija i kod nas u Hrvatskoj. 2012. godine Jannos Sugar je skandalozno, pravomoćno i kazneno osuđen zbog vlastite umjetnosti, zbog grafita na javnoj površini ispred ulaza VAM Design Centra.

Izložba Subversive designers ujedno je i umjetnička poruka kojom će se umjetnik predstaviti u okviru POPUP15 projekta. Kustos i autor intervjua sa umjetnikom je Branko Franceschi.
 

(D.H.F., 30.05.2014)