Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Renate Poljak u Bolu

U sklopu ciklusa 'Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković' u Bolu na Braču, u petak, 15. srpnja, s početkom u 21,30 sati, otvara se izložba multimedijalne umjetnice Renate Poljak. Izložba ostaje otvorena do 2. kolovoza.
vrijeme: 15.07.2016. 21,30
mjesto: Bol; Galerija Branislac Dešković
url: http://czk-brac.hr
Izložba se razvija oko središnjeg projekta Partenca i teme migracije povezujući umjetničin osobni život, obiteljsku povijest i društveno-politički fenomen koji posljednjih godina dekonstruira koncepciju i principe humanih temelja suvremenog europskog zajedništva i svjetonazora. Središnji događaj izložbe je video instalacija  Partenca snimljena 2015. godine na Zlatnom ratu u Bolu na Braču, koji stoljeće migracija zatvara poveznicom memorije na emigraciju lokalnih stanovnika s početka XX stoljeća s tragedijom današnjeg migranatskog vala iz afričkog i bliskoistočnog prostora.  U skladu sa svojim multimedijskim stvaralaštvom, Renata Poljak temu izložbe razvija i kroz seriju crteža i fotografskih kolaža koji obiteljsku povijest  uzdižu do metafore krhkosti ljudske egzistencije ukliještene u žrvanj društvenih i prirodnih sila koje je određuju. Uz središnji projekt predstavljen je izbor radova iz dosadašnjeg umjetničinog opusa koji tematiziraju autoričine osobne migracije, te ujedno zaokružuju 20 godina stvaralaštva od njezinog prvog video rada  Ja, domaćica. Branko Franceschi

Renata Poljak rođena je 1974. godine, diplomirala na ADU u Splitu, a potom je godinu dana provela na post-diplomskom studiju École Regionale des Beaux-Arts u Nantesu, Francuska. Njezino stvaralaštvo obuhvaća različite medije: video, film, crtež, instalaciju i fotografiju. Godine 2002. bila je pozvana gostujuća umjetnica na San Francisco Art Institute u San Franciscu, 2008. gost rezident u Art in General New Yorku, a 2013. u Recollet-u u Parizu. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama, bijenalima i filmskim festivalima diljem svijeta. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima su: nagrada The Golden Award na Black Box Festival u Berlinu 2006., nagrada Splitskog Salona 2011. i T-HT nagrada 2012. godine, najvažnija nagrada za suvremenu umjetnost u Hrvatskoj. Selekcija njenog video stvaralaštva prikazana je 2010. u Centru G. Pompidou u Parizu, te 2012. u Palais de Tokyo 2012. Kultni časopis The Village Voice izdvojio je njenu samostalnu izložbu u galeriji Stoyanov na Lower East Sidu kao jednu od 3 najbolje u New Yorku u veljači 2013. Krajem 2014., istovremeno samostalno izlaže u Centru za suvremenu umjetnost Optica i Centru za suvremenu umjetnost Occurence u Montrealu. Renata Poljak odnedavno živi i radi u Zagrebu.