Preskočite na glavni sadržaj

Izložba keramike 'Sinergije' u Galeriji ULUPUH

Izložba keramike 'Sinergije', na kojoj će izlagati četvero umjetnika slovenske Grupe G12, otvara se u utorak, 19. srpnja, u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.
vrijeme: 19.07.2016.
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
url: http://www.ulupuh.hr
G12 je autorska grupa renomiranih i afirmiranih slovensko-hrvatskih keramičara, koja zajednički izlaže i djeluje od 2012. godine, kada su se pod tim imenom prvi put zajednički predstavili na 13. međunarodnom Ex-tempore keramike u Piranu. U Zagrebu izlažu Karel Pavlinc, Marta Pavlinc, Lučka Šićarov i Dani Žbontar.

Odluka da se, kao četiri snažne i vrlo različite umjetničke ličnosti, okupe u jednu autorsku grupu bila im je izazov ne zbog neke zajedničke ideje ili platforme, nego zbog svojevrsnog zajedništva suvremenih umjetničkih individualnosti", ustvrdila je u predgovoru izložbe Višnja Slavica Gabout,

Po njezinim riječima, individualnosti koje, svaka na svoj autorski način, propituju vizualno-haptičku snagu i moć keramičkog medija. "Osobito kad ga, u duhu današnjeg vremena i nove umjetničke prakse, spajaju s drugim medijima i materijalima u intrigantne sinergije, pa u novim zajedništvima živi jedan novi vizualni život", ocijenila je.

Članovi te umjetničke skupine do sada su realizirali nekoliko značajnih projekata i izlagali u eminentnim prostorima, a slovenski kritičari smatraju ih jednom od najzanimljivijih suvremeno orijentiranih autorskih grupa umjetnika i keramičara na ovome području, koja na izuzetno inventivan način spaja percepciju suvremene keramike i njezinih iskona.

Iza sebe imaju zapažen keramičarsko-kiparski umjetnički opus, a iako je njihov rad različitih pristupa i poetika, spaja ih profesionalni odnos prema keramičkome mediju.

Njihova izložba u Galeriji ULUPUH bit će otvorena do 27. srpnja.
(Hina)