festival

U Karlovcu otvoren 17. međunarodni festival folklora


vrijeme: 06.07.2014. - 12.07.2014.
mjesto: Karlovac

Folklorne grupe iz Argentine, Gruzije, otočja Guam u Mikroneziji, Rusije i Tajvana, te domaći ansambl 'Matija Gubec' svečanim su mimohodom ulicama grada Karlovca i prvim nastupima u Karlovcu, na svečanosti otvorenja 17. međunarodnog festivala folklora (MFF) - započele predstavljati publici svoje kulturno blago, a u sljedećih će šest dana diljem Karlovačke županije održati još 12 koncerata.

Direktor festivala Željko Štajcer je na svečanosti otvorenja, na igralištu Šanac, rekao za sve protekle godine da je manifestacija "stalno napredovala i rasla", tako da se ove godine prijavilo za sudjelovanje 296 grupa iz mnogobrojnih zemalja sa svih kontinenata, a odabrano je pet izuzetno kvalitetnih grupa.

Ovu 17. manifestaciju krase dvije vrlo važne činjenice, rekao je Štajcer, produkcijski je puno bolja od svih prethodnih, te se prvi put održava uz certifikat CIOFF-a, Međunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicijske umjetnosti, koji djeluje u sklopu UNESCO-a.

'Naš Međunarodni festival folklora ima od prošle godine certifikat CIOFF-a, što znači da imamo najvišu razinu kvalitete festivala, kakvih je malo u svijetu. Naš je Festival certifikat dobio na godišnjoj skupštini CIOFFA u Zacatecasu u Meksiku u prosincu prošle godine, što nama kao organizatorima govori da smo na dobrom putu', rekao je Štajcer.

U prethodnih je 16 godina Karlovac pred mnogobrojnom publikom ugostio ansamble iz 40 zemalja širom svijeta, tako da je u kulturnoj razmjeni s domaćom publikom sudjelovalo više od dvije tisuće sudionika iz Sibira, Meksika, Armenije, Senegala, Izraela, Moldavije, Turske, Južnoafričke Republike, Indije, Indonezije, Južne Koreje, SAD-a, Novog Zelanda, Čilea, Vijetnama, Egipta, Kanade i svih europskih zemalja.

Svojim su se vrlo različitim i vrlo zanimljivim programom u nedjelju predstavile grupe iz argentinskog grada Santiago del Estero, gruzijskog glavnog grada Tbilisija, grada Meriza s otoka Guam, grada Arhangelsk iz europskog dijela Rusije, iz Tainana na Tajvanu, te iz karlovačkog Folklornog ansambla „Matija Gubec“, a svi će se oni do 12. srpnja predstaviti u Ozlju, Dugoj Resi, Ogulinu, Draganiću, te još pet večeri s različitim programima u Karlovcu, ispred gradskog kazališta Zorin dom. (Hina)

(R.P.B., 07.07.2014)