Preskočite na glavni sadržaj

Manjinske koprodukcije 'Vrapci' i 'Houston, imamo problem!' islandski i slovenski kandidati za Oscara

Dvije hrvatske manjinske koprodukcije, islandsko-dansko-hrvatski film 'Vrapci' u režiji Rúnara Rúnarssona i slovensko-hrvatski igrano-dokumentarni film 'Houston, imamo problem!' u režiji Žige Virca, izabrani su za nacionalne kandidate za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.
vrijeme: 22.09.2016.
mjesto: Šibenik, Croatia
url: http://www.havc.hr

Islandski kandidat za Oscara, Vrapci govore o 16-godišnjem Ariju koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. Scenarij i režiju potpisuje Rúnar Rúnarsson, jednu ulogu igra i Rade Šerbedžija, a produkciju potpisuju Nimbus Film i Nimbus Island u koprodukciji s islandskim Pegasus Pictures i hrvatskom MP filmskom produkcijom, čiji je producent Igor A. Nola.
 
Film je premijerno prikazan na prestižnom Filmskom festivalu u San Sebastianu u rujnu 2015. godine, gdje je osvojio 'Zlatnu školjku' za najbolji film, nakon čega je prikazan na nizu uglednih festivala (Toronto, Varšava, Sao Paolo, Solun, Les Arcs, Göteborg, Tofifest, Febiofest...) te je nagrađen s još 18 priznanja. Također, Vrapci su kandidat za nominacije za 29. Europsku filmsku nagradu, kao i za nagradu Nordijskog vijeća (Nordic Council Film Prize).
 
Slovenski kandidat za Oscara je igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem!, redateljski prvijenac Žige Virca, koji istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, vrijednoj nekoliko milijardi dolara. Scenarij potpisuju Žiga Virc i Boštjan Virc, montažu Vladimir Gojun, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus Filma.
 
Houston, imamo problem! nastao je u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke Republike i Katara, a producirale su ga kuće Studio Virc, Nukleus Film, Sutor Kolonko te televizijske kuće RTV Slovenija, HBO Europe, Westdeutscher Rundfunk (WDR) te Filmski institut u Dohi. Premijerno prikazan na 15. izdanju Filmskog festivala Tribeca početkom 2016. godine, film je dosad prikazan na desetak svjetskih festivala, a nedavno je na 19. Festivalu slovenskog filma osvojio čak tri priznanja.
 
Oba filma sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
89. dodjela nagrade Oscar održat će se u Los Angelesu 26. veljače 2017. godine.
 
Izvor: HAVC