Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u 'Lisinskom'

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ugostit će od 26. rujna do 1. listopada 2016. peto izdanje Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, za koje se prijavilo 59 kandidata, među kojima će najbolji, uz novčane nagrade, osvojiti priliku da 24. listopada nastupe na Svečanom koncertu, uz Simfonijski orkestar HRT-a. 
vrijeme: 26.09.2016.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://natjecanje-papandopulo.org/

 "Veliko mi je zadovoljstvo da se prijavio veći broj natjecatelja nego što smo očekivali tako da natjecanje, ne samo da je opravdalo povjerenje mladih i struke koje je imalo od samog početka, nego je i dalo vjetar u leđa svim onima kojima je potrebno", rekao je violinist Goran Končar, jedan od članova Ocjenjivačkog suda natjecanja.

Končar ističe kako  je to natjecanje dio napora da se u današnjoj situaciji, kada je sustav u državi ugrožen u svim segmentima, ponovno uspostave osnovne vrijednosti i kriteriji, te da nas predstavljaju oni koji su najbolji. "Kod nas je nedostajalo natjecanje mladih umjetnika, ne samo studenata i učenika, koje bi im otvorilo vrata prema svijetu", ustvrdio je Končar na konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je i za prvo izdanje bio veliki odaziv kandidata, napomenuvši da samo najbolji mogu podnijeti napore koji se mogu usporediti s onima kada se netko priprema za Olimpijadu.

U petom izdanju natjecanja, kojeg organizira Unison hrvatski glazbeni savez, glazbenici do 30 godina će se natjecati u kategorijama violine, viole, flaute, klarineta i saksofona.

Cilj te godišnje manifestacije je dati priliku mladim glazbenicima u Hrvatskoj da se tijekom školovanja upoznaju sa složenom i konkuretno klasično-glazbenom scenom, te da ih se pripremi za svjetska natjecanja.

Dosadašnja iskustva pokazala su da je natjecanje ispunilo svoju svrhu - mnogi od prvonagrađenih već su postali prepoznatljiva imena domaće glazbene scene, poput violinista Marka Grazianija, klarinetista Brune Philippa, sakosofonista Tomislava Žužaka, baritona Leona Košavića, pijanista Petra Klasana, gitarista Lovre Peretića, violončelistice Latice Anić, udaraljkaša Filipa Merčepa ili komornog sastava Trio 1887.

Natjecanje je nazvano po jednom od najvećih skladatelja i dirigenata u hrvatskoj povijesti, Borisu Papandopulu, kojemu se ove godine obilježava 110. obljetnica rođenja i 25. godišnjica smrti.

"Velika vrijednost koja diže kriterije natjecanja je nasljeđe radosti koje je Papandopulo, vezano uz glazbu, širio oko sebe, ali i niz njegovih djela za sve moguće instrumente i sastave, od klasike do jazza, rekao je Končar, podsjetivši da je taj veliki skladatelj imao i kompoziciju "Rock’n’Roll" prije nego što je Elvis počeo pjevati.

Papandopulova udovica, Zdenka Papandopulo, zahvalila je svima koji su pokrenuli to natjecanje u znak sjećanja na njezina supruga, pozdravivši sve mlade koji su se prijavili i natječu se pod okriljem njegova imena.

Boris Papandopulo (Honnef na Rajni, 1906. - Zagreb, 1991.) diplomirao je dirigiranje u Beču, a kompoziciju u Zagrebu. U ranim godinama karijere bio je zborovođa u Zagrebu i Splitu, a nakon 1940. operni dirigent i direktor opere u opernim kućama u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i Splitu. Njegov opus ima oko 440 djela različitih vrsta i sastava, od solističkih za brojna glazbala, preko komornih do velikih vokalno-instrumentalnih djela te opera i baleta. (Hina)

Raspored