Preskočite na glavni sadržaj

O prvom i drugom / Marijan Molnar

U osječkoj Galeriji Kazamat, u subotu, 24. rujna, u 20 sati, otvara se  izložba 'O prvom i drugom' autora Marijana Molnara. Otvorenju izložbe prethodi performans 'Ljubljeni Marx', s počekom u 19, 30 sati.
vrijeme: 24.09.2016. 19,30
mjesto: Osijek; Galerija Kazamat,
url: http://www.hdlu-osijek.hr
Izložba Marijana Molnara „O prvom i drugom“ nadovezuje se na umjetnikovu koprivničku izložbu održanu u lipnju. Izložba obuhvaća, kako je tom prilikom istaknuo Marijan Špoljar, „pregled Molnarova umjetničkog djelovanja, od ranih radova u fotografiji kontekstualno vezanih uz 'novu umjetničku praksu', preko postkonceptualnih, metalingvističkih, tautološki i socijalno uvjetovanih video-radova. Mada je koncept određen problemskom dimenzijom radova, a izbor se oslanja na dijakronijski pristup, izložba, dakako, ne pretendira biti sistematičan, retrospektivni pregled. Umjesto toga nastoji se pokazati širina njegova zanimanja, a s jasnom naznakom da su granice tih radova bitno određene mentalnim pristupom autora.

Koliko god na rubu, izvan tipičnih usmjerenja alternativne umjetničke prakse Molnarovi radovi, prikazani u ovako labavom kronološkom slijedu, daju dokaze za tvrdnju o njegovoj iznimnoj poziciji unutar naše suvremene umjetničke prakse posljednjih 40-ak godina. Izložba se sastoji od tri cjeline (1. O zemlji i brašnu, 2. O usamljenosti i masi, 3. O aktivnosti i pasivnosti) realizirane u mediju fotografije, videa, instalacije i ambijenta. Tri tematske cjeline nastale su u različitim razdobljima njegova rada, a uključeno je i nekoliko najnovijih, još neprikazanih radova.“

Marijan Molnar je rođen 10.11.1951. u Reki, kraj Koprivnice. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je slikarstvo 1976. godine u klasi profesora Šime Perića. Od 1976. do 1979. godine bio je suradnik Majstorske radionice slikara Ljube Ivančica i Nikole Reisera. Surađivao je s umjetnicima okupljenima oko Galerije Podrum i Galerije PM. Do sada je izlagao na više od 90 skupnih izložbi te imao oko 50 samostalnih izložbi. Izveo je veći broj akcija, performansa i događanja. Godine 2002. godine objavio je autorsku knjigu tekstova i foto dokumentaciju svojih radova. Knjiga je popraćena tekstovima Marine Gržinić, Marijana Špoljara i Ane Dević. Iste godine, u suradnji s Galerijom S iz Koprivnice izlazi mu grafičko-poetska mapa, uz izbor pjesama Branimira Bošnjaka. Godine 2010. u suradnji s Galerijom Prozori izdaje seriju knjiga pod nazivom «Knjige_radovi». Meander media 2012. godine izdaje knjigu “Marijan Molnar 1998 - 2008. pregled radova” sa tekstom Ivice Župana. Živi i radi u Zagrebu.

Stručno vodstvo kroz izložbu održati će se ususret zatvaranju izložbe, 5. listopada, u 18 sati. Posjetitelje će kroz izložbu provesti voditelj Galerije Kazamat, Igor Loinjak.