info - arhitektura, urbanizam


natječaj, nagrada

Otvorene prijave za Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2018.

Hrvatska komora arhitekata (HKA) objavila je javni poziv za prijave za Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2018. godinu.
 
izložba

Izložba 'Piranesi Award 2018.'

U utorak, 12. veljače 2019. u 18 sati, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Piranesi Award 2018. Izložba će ponuditi pregled nominiranih djela za Nagradu Piranesi za 2018. godinu.
 
x ostalo

Odabrano 40 kandidata za Mies van der Rohe nagradu za 2019.

Povjerenstvo na čelu s danskom arhitekticom Dorte Mandrup objavilo je uži izbor kandidata za Mies van der Rohe nagradu za 2019. godinu.  
 
nagrada

Zagrebački arhitekti ponovno laureati Nagrade 'Ranko Radović'

Dr. sc. Zlatku Karaču i dr. sc. Alenu Žuniću za monografiju 'Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj – Osmanska i suvremena baština', na međunarodnom je natječaju 'Ranko Radović' dodijeljena nagrada za najbolje djelo u kategoriji kritičko-teorijskih tekstova o arhitekturi, urbanizmu i gradu za 2018. godinu.
 
izložba

Iz arhiva arhitekta - Vila Zagorje

Izložba 'Iz arhiva arhitekta: Vila Zagorje' otvara se u prostoru Zbirke Richter, Vrhovec 38 u Zagrebu, u četvrtak, 20. prosinca 2018. u 12 sati.  
 
izložba

Izložba 'Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta'

Izložba 'Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta' otvara se u srijedu, 19. prosinca 2018. u 18.00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, a moći će se razgledati do 1. veljače 2019.
 
okrugli stol

Okrugli stol: POU Zagreb – Sinteza kulture, arhitekture i dizajna. U fokusu: Velika dvorana

U petak, 14. prosinca 2018. od 18 do 20 sati, u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb održat će se Drugi okrugli stol pod nazivom 'Pučko otvoreno učilište Zagreb – sinteza kulture, arhitekture i dizajna. U fokusu: Velika dvorana'. Programski partneri skupa su Hrvatski muzej arhitekture HAZU i Institut za povijest umjetnosti, a pokrovitelj je Hrvatska komora arhitekata. Opširnije
 
predavanje, tribina

Modernistička arhitektura jadranske obale

U subotu, 15. prosinca, Udruga Kačić nastavlja s drugim dijelom programa o modernističkoj arhitekturi jadranske obale, s fokusom na hotele i lječilišta Makarskog primorja.
 
predavanje, tribina

Modernizam na Makarskoj rivijeri - predavanja

U ponedjeljak, 10. prosinca, Udruga Kačić počinje s ciklusom javnih predavanja hrvatskih arhitekata o modernističkoj arhitekturi jadranske obale, s naglaskom na hotele i lječilišta na Makarskom primorju.
 
obavijest

Brigada u finalu Svjetskog Arhitektonskog Festivala u Amsterdamu

'Croatia je Hrvatska - Povijest pišemo sami', višestruko nagrađivana izložba koja je prošle godine bila postavljena u zagrebačkom tunelu Grič, prvi je hrvatski predstavnik u finalu najprestižnijeg arhitektonskog festivala World Architecture Festival (WAF-INSIDE), koji se ove godine održavao u Amsterdamu od 28. do 30. studenog.
 
obavijest

Promocija knjige Damira Fabijanića 'Dubrovnik...'

Promocija knjige autora Damira Fabijanića 'Dubrovnik...' (treće, potpuno obnovljeno i dopunjeno izdanje) održat će se u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, 29. studenoga u 19.30 sati. Opširnije >>>
 
najave

'Novi Zagreb 1920-ih'

Šetnja 'Novi Zagreb 1920ih' prva je u nizu šetnji u sklopu serije peripatetičkih formata 'Upoznajte Zagreb (da biste ga još više voljeli i bolje obranili)', namijenjena je svim građanima RH, a cilj je bolje poznavanje urbane povijesti kao i produbljivanje brige i skrbi za cjelovitost vrijednih gradskih ambijenata. Peripatetičke škole u staroj Grčkoj podrazumijevale su kontemplaciju u hodu…
 
obavijest

Promocija knjige arhitekta Krešimira Rogine

Promocija knjige 'R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality' arhitekta Krešimira Rogine održat će se 30. studenog 2018., u 19 sati u Oris Kući arhitekture u Zagrebu. 
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Arhitektura klasicizma i ranoga historicizma u Zagrebu'

MeandarMedia poziva na promociju knjige Viki Jakaša Borić 'Arhitektura klasicizma i ranoga historicizma u Zagrebu' koja će se održati u utorak, 27. studenoga 2018. u 19.00 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu.
 
izložba

Izložba Ivane Tutek u Galeriji Modulor

Otvorenje izložbe 'Kompozicija i kompozicijski dijagrami u arhitekturi' Ivane Tutek održat će se u četvrtak, 22. prosinca 2018. u 19 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka. 
 
natječaj

Europski program arhitekture 2019. / poziv za sudjelovanje

Platforma Future Architecture poziva zainteresirane da predstave svoj projekt na događanjima i aktivnostima u sklopu Europskog programa arhitekture / European Architecture Program 2019.
 
festival, najave

FAM - Festival arhitekture za mlade u Čakovcu

FAM - Festival arhitekture za mlade i otvorenje izložbe projekta 'Laboratorij arhitekture' održat će se u subotu, 1. prosinca 2018. u 17 sati, u zgradi Scheier u Čakovcu. 
 
izložba

'Katolička crkva u Podgorici', izložba u Kući arhitekture Oris

U utorak, 20. studenog 2018. u 19 sati, u Oris - Kući arhitekture u Zagrebu otvara se izložba arhitekata Zvonimira Vrkljana i Borisa Krstulovića pod nazivom 'Katolička crkva u Podgorici'.  
 
izložba

Izložba 'Carlo Fontana i kasnobarokne transformacije Rima'

Povodom Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 6. studenoga 2018., u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU otvara se izložba - Carlo Fontana i kasnobarokne transformacije Rima. Suvremeni pogled na djelo kroz fotografije i film.  
 
nagrada

Dodjelom nagrada završen 53. Zagrebački salon

Tradicionalna priredba vizualnog stvaralaštva, dizajna i arhitekture 53. Zagrebački salon, posvećena ove godine arhitekturi i urbanizmu, završena je u četvrtak navečer u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb dodjelom nagrada. 
 
predavanje, tribina

Dva predavanja u sklopu Splitskog salona

Diskurzivni program izložbe 'Mjesto za umjetnost' (kustos Božo Kesić), jedne od samostalnih koncepcija unutar 40. Splitskog salona, održat će se u Dioklecijanovim podrumima (zapad) 25. i 26. listopada. Predavanje će održati Kažimir Hraste te sljedećega dana Kata Marunica i Nenad Ravnić. 
 
najave

Svečana dodjela nagrada i zatvaranje 53. Zagrebačkog salona

Svečana dodjela nagrada i zatvaranje ovogodišnjeg 53. Zagrebačkog salona, bit će upriličeno u četvrtak, 25. listopada 2018. u 19 sati, u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb. 
 
najave

Zatvaranje 2. Bijenala industrijske umjetnosti

Nakon tri mjeseca trajanja i više od 50.000 posjetitelja 2. Bijenale industrijske umjetnosti (IAB_02) bit će svečano zaključeno u Podlabinu u nedjelju, 28. listopada u 15.00 sati, s događanjem iz programa za mlade 'Iznad zemlje'.  
 
najave

Promocija knjige 'Boris Magaš: Misli o arhitekturi' u Rijeci

Na Građevinskom fakultetu u Rijeci 18. listopada s početkom u 18 sati predstavlja se knjiga tekstova Borisa Magaša pod nazivom 'Misli o arhitekturi'. Urednik i priređivač knjige je dr. sc. Alen Žunić.
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodni arhitektonski simpozij Dani Orisa 18 13. i 14. listopada u Zagrebu

U mjesecu listopadu i ove će se godine okupiti mnogi arhitekti iz Hrvatske i susjednih zemalja te njihovi kolege iz svijeta na međunarodnom arhitektonskom simpoziju Dani Orisa 18 koji će se održati ovoga vikenda, 13. i 14. listopada na već tradicionalnome mjestu, u Dvorani Vatroslava Lisinskog. 
 
najave

Predstavljanje knjige Ede Šegvića 'Splitski matun'

U srijedu, 10. listopada s početkom u 19 sati, u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita biti će upriličena promocija knjige Ede Šegvića Splitski matun.
 
predavanje, tribina

Arhitektonski simpozij Dani Orisa 18

Ovogodišnji Dani Orisa održat će se u Zagrebu 13. i 14. listopada 2018., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
 
izložba

'Bruno Milić - Zadar i umjetnik ili o umjetniku i gradu' - izložba i promocija knjige

U srijedu, 10. listopada 2018. u 19 sati, u Kneževoj palači otvara se izložba 'Bruno Milić - Zadar i umjetnik ili o umjetniku i gradu' koja je ostvarena u suradnji Državnog arhiva u Zadru, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Oris-Kuća arhitekture i obitelji Milić. 
 
izložba

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2017. u Zadru

U utorak, 2. listopada 2018. u zadarskoj Gradskoj loži s početkom u 19 sati održat će se svečano otvorenje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2017. godini. Izložbu organizira Društvo arhitekata Zadra.   
 
predavanje, tribina

Predavanje: Digitalizacija u sinergiji s arhitekturom >>>

U četvrtak, 27. rujna 2018., u 18 sati u Oris Kući arhitekture održat će se predavanje pod naslovom Digitalizacija u sinergiji s arhitekturom u organizaciji tvrtke AluKӧnigStahl. Primjer te uspješne sinergije na svojim referentnim projektima predstavit će i dragi gosti, arhitektica Sunčana Rapaić (De architekten C.I.E.)  i arhitekt Lulzim Kabashi (Ivanišin.Kabashi.arhitekti).  
 
izložba

53. Zagrebački salon / Desetljeće 2008-2018

53. Zagrebački salon posvećen arhitekturi i urbanizmu otvara se u četvrtak 4. listopada u 18 sati, u zgradi Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, i trajat će do 25. listopada 2018. godine. Ove godine, u sklopu Zagrebačkog salona, UHA će proslaviti 140. godišnjicu svojega postojanja.
 
izložba

Izložba Hana Tümertekina u Oris Kući arhitekture

U utorak, 25. rujna 2018. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba renomiranog turskog arhitekta i dobitnika Aga Khan nagrade Hana Tümertekina pod nazivom Kompleksnost jednostavnog. Tema izložbe recentno je arhitektovo ostvarenje Angelos Organic Olive Oil Mill.   
 
izložba

Izložba Vlade Petričevića u Galeriji Modulor

Centar za kulturu Trešnjevka/ Galerija Modulor za 20. rujna s početkom u 19 sati najavljuje izložbu arhitekta Vlade Petričevića 'Lovac Luka, svjedok vremena'.
 
izložba

Arhitektura zagrebačkih četvrti Susedgrad – Od pragmatičnoga funkcionalizma do ekspresionističkih gesta

Otvorenje izložbe 'Arhitektura zagrebačkih četvrti Susedgrad – Od pragmatičnoga funkcionalizma do ekspresionističkih gesta' održat će se u Galeriji 'Idealni grad' Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, u utorak ,11. rujna, u 19 sati.
 
x ostalo

Knjiga akademika Neidhardta u knjižnici sveučilišta Harvard

'Misao u arhitekturi', knjiga tekstova akademika Velimira Neidhardta, potpredsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koju je koncipirao i uredio dr. sc. Alen Žunić, odnedavno je dostupna u Harvard University Library, najuglednijoj sveučilišnoj knjižnici u SAD-u. 
 
konferencija, znanstveni skup, najave

European Conference for Architectural Policies 2018. (Beč)

European Conference for Architectural Policies pod radnim naslovom ‘Good Building for Everyone. Baukultur and the Common Good in Europe’ održat će se u Beču, Austrija, od 13. do 15. rujna 2018. godine.  
 
najave

EASA - 600 europskih studenata arhitekture od subote u Rijeci

Najveći skup europskih studenata arhitekture ove godine (EASA – European Architecture Students' Assembly) održat će se u Rijeci od 21. srpnja do 4. kolovoza. EASA je organizirana u sklopu Ljeta u prijestolnici kao dio programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.
 
izložba

Tadao Ando - Punta della Dogana

U četvrtak, 12. srpnja 2018. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se izložba Tadao Ando - Punta della Dogana.   
 
izložba

Izložba Damira Fabijanića 'Haludizam/Haluddism'

Otvorenje izložbe Damira Fabijanića - Haludizam /Haluddism (Haludovo 1987./2018.), bit će upriličeno u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu, u četvrtak 12. srpnja 2018., s početkom u 19.00 sati. 
 
radionica, kolonija

Platforma Future Architecture u Šibeniku, Izdavaštvo-akcija II

Radionica 'Izdavaštvo-akcija II', koju organizira Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI), u suradnji sa skupinom Soba DAŠ (Društvo arhitekata Šibenika) i Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), drugo je izdanje istraživanja o izdavaštvu kao kritičkoj prostornoj praksi koje će se održati od 5. do 8. srpnja u Šibeniku.
 
izložba, predstavljanje

Izložba posvećena Vjenceslavu Richteru u njegovom bivšem paviljonu u Belgiji

U belgijskom gradu Wevelgemu u subotu, 7. srpnja, otvara se izložba 'Richter Experience 2018 – Vjenceslav Richter, the architect and his art', posvećena tom istaknutom hrvatskom umjetniku i arhitektu.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – La Maison de l’architecture en Île-de-France Le collectif Kurbis, Francuska

Maison de l'architecture i Kurbis zajedno razvijaju shvaćanje korištenja stambenih prostora s naglaskom na nove profesionalne prakse kako bi podržali vlasnike građevina u dizajnu stambenih prostora budućnosti. Za prijavu na natječaj za projekte suradnje u programu Kreativna Europa traže partnere među sveučilištima, školama arhitekture i dizajna, eksperimentalnih laboratorija, think-tankova, umjetničkih kolektiva, lokalnih zajednica, istraživača i muzeja koji već razvijaju projekte u kojima su korisničke operacije temelj i sastavni dio kreativnog procesa.
 
izložba

Ugo La Pietra :: neuravnoteženi sistemi

U utorak, 3. srpnja, u 19 sati, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Ugo La Pietra :: neuravnoteženi sistemi. Ova izložba prvi je modul u oblikovanju velike međunarodne izložbe o Međunarodnim susretima u Veloj Luci 1968-1972 kojom će isti biti cjelovito predstavljeni u MMSU u Rijeci 2021 nakon višegodišnje pripreme projekta udruge siva)(zona.
 
predavanje, tribina

Arhitektura područja grada Metkovića

U utorak, 26. lipnja u 19 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik organizira svoje posljednje predavanje prije ljetne pauze. Predavanje pod nazivom 'Arhitektura područja grada Metkovića' održat će Ivan Vekić, Ivan Volarević i Martina Kuran.
 
natječaj

Royal College of Art: Master of Research (MRes) – poziv

RCA (Royal College of Art, London) objavljuje poziv kandidatima (diplomandima) šireg akademskog spektra i profesionalnog iskustva za prijavu na intenzivne jednogodišnje programe, u sklopu kojih će se raditi na nezavisnom istraživačkom projektu.
 
izložba

Bruno Milić - Otkrivanje umjetnika, sjećanje na arhitekta

U srijedu, 20. lipnja 2018. u 20 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu otvara se izložba arhitekta Brune Milića pod nazivom 'Otkrivanje umjetnika, sjećanje na arhitekta'. 
 
predavanje, tribina

Dva predavanja u Oris Kući arhitekture

U utorak, 12. lipnja 2018., u Oris Kući arhitekture u Zagrebu održat će se predavanje arhitektonskog ureda x3m pod naslovom 'škola'. U četvrtak, 14. lipnja uslijedit će predavanje arhitektonskog ureda the next ENTERprise pod naslovom 'Beyond Facts and Fiction'.
 
konferencija, znanstveni skup

Konferencija: Konfrontacije Privatno - Javno - Fenomen Radničke

Društvo arhitekata Zagreba u razdoblju od 7. do 9. lipnja 2018. organizira Konferenciju: 'Konfrontacije Privatno – Javno – Fenomen Radničke ceste', u sklopu koje će se održati program Urbanizam.zg i VIII. Dani zagrebačke arhitekture.
 
predstavljanje

Zbornik radova 'Dr.sc. Bruno Šišić - dubrovački krajobrazni arhitekt'>>>

 
 
izložba

Područja doticaja: arhitektura Graza i Zagreba

Izložba pod nazivom 'Područja doticaja: arhitektura Graza i Zagreba' otvara se u Muzeju suvremne umjetnosti u Zagrebu, u utorak, 5. lipnja 2018. u 19 sati. 
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>