info - kulturne politike


x ostalo

Plovdiv i Matera, Europske prijestolnice kulture 2019.

Plovdiv u Bugarskoj i Matera u Italiji, dva grada s bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem te usmjerenošću na budućnost, Europske su prijestolnice kulture za 2019. Svečana inauguracija, odnosno početak programa, održat će se u Materi održati 19. siječnja, a u Plovdivu od 11. do 13. siječnja.
 
financiranje

EP: Izglasano povećanje financija za kulturu

Europski parlament (EP) usvojio je u utorak s velikom većinom glasova izvješće o novoj europskoj agendi za kulturu kako bi kulturne aktivnosti u okviru programa Kreativna Europa činile barem jedan posto budućeg višegodišnjeg financijskog plana. 
 
x ostalo

Ministri kulture EU-a raspravljali o programu Kreativna Europa

Ministri kulture zemalja članica EU-a raspravljali su u utorak u Bruxellesu o napretku u izradi programa Kreativna Europa za razdoblje 2021-2027, koji uključuje potporu za kulturu, audivizualne sektore i medije i za koji je Europska komisija predložila proračun u iznosu od 1,46 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje. 
 
nagrada

Istra Inspiritu uručena nagrada za doprinos kulturnim i kreativnim industrijama

Projektu Istra Inspirit uručena je sedma nagrada po redu, na natjecanju koje je organizirala 'European Cultural Tourism Network' – Europska mreža kulturnog turizma u kategoriji Doprinos kulturnim i kreativnim industrijama. Istra Inspiritu kao jedinom finalistu iz Hrvatske, pripalo je treće mjesto za prijavu pod nazivom 'Oživljavanje kulturne i povijesne baštine Istre kroz kulturni turizam'.
 
obavijest

Sastanak autora Kompendija kulturnih politika i trendova Vijeća Europe u Rijeci

Sastanak autora Kompendija kulturnih politika i trendova Vijeća Europe, tijela koje prikuplja, analizira i daje preporuke za izradu i primjenu kulturnih politika na razini država, održat će se od 9. do 11. listopada u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak u novom riječkom kulturnom centru RiHub, u kojem će se sastanak i održati.
 
x ostalo

Predstavljena knjiga 'Ivan Meštrović i Česi: Primjeri hrvatsko-češke kulturne i političke uzajamnosti'

Knjiga 'Ivan Meštrović i Česi: Primjeri hrvatsko-češke kulturne i političke uzajamnosti', koja pomnije objašnjava složene odnose dviju zemalja kroz povijest, u kojima je proslavljeni hrvatski umjetnik imao važnu ulogu i kao kulturni diplomat, predstavljena je u petak u Atelijeru Meštrović. 
 
x ostalo

Završen CULPOL projekt

Dana 31. kolovoza 2018. godine završio je rad na dvogodišnjem Jean Monnet projektu ‘EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (CULPOL) koji je koordinirao Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose.  
 
obavijest

EU izvješće: Modernizacija javnih politika ključna za razvoj potencijala kulturnog i kreativnog sektora

Za optimalno iskorištavanje inovativne snage kulturnog i kreativnog sektora, ključnih za razvoj europskih gospodarstava i društava, nužno je imati javne politike koje prepoznaju prioritete suvremenog društva i imaju sluh za specifičnosti industrija čije utjecaje nije lako izmjeriti, što se ostvaruje kroz dijalog svih uključenih dionika.
 
predstavljanje

Predstavljanje izvješća 'Uloga javnih politika u razvoju poduzetničkih i inovativnih potencijala u kulturnom i kreativnom sektoru'

Ministarstvo kulture organizira predstavljanje izvješća pod nazivom 'Uloga javnih politika u razvoju poduzetničkih i inovativnih potencijala u kulturnom i kreativnom sektoru' koje je Europska komisija objavila u ožujku 2018. godine.  
 
x ostalo

Predstavljena studija o položaju kulturnih djelatnosti i djelatnika u kulturi u poreznom sustavu

U Ministarstvu kulture održana je prezentacija studije o položaju kulturnih djelatnosti i djelatnika u kulturi u poreznom sustavu.
 
obavijest

Države jugoistočne Europe za nastavak jačanja suradnje u kulturi

Ministri kulture država jugoistočne Europe u srijedu su na sastanku u Sarajevu potvrdili spremnost za nastavak regionalne suradnje kroz projekt "Unapređenja kulture za održivi razvoj", usvojivši zajedničku deklaraciju čiji je cilj potpora jačanju kohezije u regiji u duhu uzajamnog poštovanja, mira i stabilnosti.
 
okrugli stol

Strategija razvoja otoka jačanjem kulturnog identiteta i razvojem obnovljive kulture

Okrugli stol na temu 'Strategija razvoja otoka jačanjem kulturnog identiteta i razvojem obnovljive kulture' će se održati u Visu, u petak, 23. veljače, u 18 sati, u prostoru Međunarodnog sveučilišnog centra Vern – Vis, u organizaciji Studija Omnimedia u suradnji sa Veleučilištem Vern i pod pokroviteljstvom Grada Visa te uz potporu Ministarstva kulture RH.
 
obavijest

Pripreme za kulturnu izvrsnost Rijeke 2020.

Grad Rijeka i tvrtka RIJEKA 2020 predstavili su niz provedenih aktivnosti i najavili velik broj onih koje će se provoditi u 2018. sve s ciljem priprema Rijeke za 2020. godinu kada ovaj grad nosi titulu Europske prijestolnice kulture.
 
predstavljanje

Aktivnosti na CULPOL projektu u 2017.

Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) provodi dvogodišnji Jean Monnet projekt ‘EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (rujan 2016. – kolovoz 2018.) koji ima za cilj poticanje diskusije i kritičkog dijaloga o utjecaju EU agende na hrvatsku kulturnu politiku.  
 
predstavljanje

Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda u Ministarstvu kulture

U Ministarstvu kulture održat će se u petak, 22. prosinca, s početkom u 11,30 sati, svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade.
 
konferencija, znanstveni skup

Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu - međunarodna konferencija

Međunarodna konferencija Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu održava se u Šibeniku 22. i 23. lipnja 2017. 
 
okrugli stol

O kulturnoj politici: promjena (dis)kursa

Danas, 4. svibnja, u 19 sati, u prostoru BAZE, održava okrugli stol 'O kulturnoj politici: promjena (dis)kursa' na kojem sudjeluju Marko Pogačar, Marija Ćaćić, Rade Dragojević, Selma Banich, Igor Bezinović, Ivana Hanaček; moderira Branimira Lazarin.
 
predavanje, tribina, projekcija

Svjetski dan intelektualnog vlasništva u Palachu

Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja 2017., Udruga Ri Rock odlučila je obilježiti aktualiziranjem uvijek prisutne teme intelektualnog vlasništva, s naglaskom na glazbu i autorska prava u njoj. Projekcija fiolma i tribina na temu intelektualnog vlasništva, održat će se u Palachu, 26. travnja, s početkom u 16:00 sati.
 
predstavljanje

Kreativna riznica - popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije

Svečano otvorenje Kreativne riznice (popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije) i predstavljanje romana Atanor Jasne Horvat, održat će se 26. travnja, u 19:00 sati u Auli glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.
 
festival

Sedmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

Ovogodišnji Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održat će se 27. i 28. travnja 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
 
obavijest

Rasprava Strategija kulturnog razvoja grada Karlovca i trenutno stanje - do kuda smo stigli

Rasprava na temu provedbe Strategije kulturnog razvoja grada Karlovca u organizaciji mreže udruga KAoperativa održat će se u Knjižnici za mlade, Banjavčićeva ulica 8, u srijedu, 26. travnja, s početkom u 18:00 sati.
 
konferencija, znanstveni skup

Otvorene prijave za međunarodnu konferenciju o razvoju nacionalnih kulturnih politika u kontekstu EU

Otvorene su prijave za međunarodnu konferenciju ‘Perspektive razvoja nacionalnih kulturnih politika u kontekstu Europske unije: kritički dijalozi' koja će se u organizaciji IRMO - Instituta za razvoj i međunarodne odnose, održati od 17. do 19. svibnja, u Dvorani Kuće Europe.
 
obavijest

Pet godina rada i web stranica Centra za dokumentiranje nezavisne kulture

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture koji djeluje više od pet godina objavio je web stranicu na kojoj se mogu pronaći sve informacije o arhivima i projektima koji se u njemu provoden abcdnk.hr.
 
najave

Stručna rasprava 'Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja'

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u srijedu, 12. travnja, u 11 sati, održat će se stručni skup pod nazivom 'Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja' kao dio ciklusa tribina 'Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske'.
 
istraživanje

Poziv na sudjelovanje u istraživanju o regionalnoj kulturnoj suradnji

Desk Kreativna Evropa Srbija organizira Forum Kreativna Europa 2017 koji će se održati od 18. do 21. travnja s temom (Re)pozicioniranje regije (Jugoistočne) Europe kroz kulturu te poziva kulturne radnike i radnice iz Hrvatske da sudjeluju u istraživanju koje se tiče regionalne suradnje.
 
predavanje, tribina

Tribina: Kako štitimo arhitekturu modernizma?

Društvo povjesničara umjetnosti hrvatske poziva na tribinu: Kako štitimo arhitekturu modernizma, koja će se održati u srijedu, 15. veljače, u 18:30 sati.
 
natječaj

Otvoreni poziv: Glasovi kulture i baštine

Poseban poziv za 'Glasove kulture i baštine' otvoren je za pojedince i organizacije koje žele sudjelovati u seriji sastanaka s Europskom komisijom, s rokom prijave do 20. veljače.
 
predavanje, tribina

Razgovor o menadžmentu u kulturi: Emina Višnić o upravljanju neprofitnim organizacijama i EPK

U utorak 31. 1. u 14 sati u American Corneru u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka bit će  održan  razgovor i druženje s Eminom Višnić, direktoricom Rijeka 2020. d.o.o., društva odgovornog za provođenje zahtjevnog i za budućnost zajednice i regije izrazito važnog projekta Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture.
 
predavanje, tribina

Industrijska baština kao turistički i kulturni potencijal

Sisak - suradnjom do održivog razvoja baštine naziv je predavanja koje će se održati u četvrtak  19.1.2017. s početkom u 12 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu.
 
predstavljanje

KAoperativa predstavila Operandum IV

Karlovačka mreža udruga KAoperativa proizvela je i predstavila četvrto izdanje dokumenta Operandum koje donosi rezultate analize financiranja karlovačkih ustanova i organizacija u kulturi uz preporuke za unaprjeđenje stanja.
 
predstavljanje

Započeo projekt 'EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi'

U rujnu ove godine je započeo rad na dvogodišnjem Jean Monnet projektu EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (CULPOL) koji koordinira Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) a koji je sufinanciran sredstvima Erasmus+ programa Europske unije. Početni sastanak projekta CULPOL predviđen je za četvrtak, 08. prosinca 2016. godine s početkom u 15:30h.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Uhvatiti sliku i demokratizirati medij-o arhiviranju video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji'

U klubu Booksa u petak 2.12. u 19:00, Centar za dokumentiranje nezavisne kulture organizira tribinu 'Uhvatiti sliku i demokratizirati medij' o arhiviranju video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji.
 
predstavljanje

Predstavljanje zbornika: Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike–europski realiteti

U okviru programa „Odjel za kulturologiju na Danima Matice hrvatske 2016.“ u subotu, 3. prosinca 2016. godine, s početkom u 11 sati u Klubu knjižare Nova bit će održano predstavljanje zbornika radova s 2. međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog skupa Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike – europski realiteti.
 
predavanje, tribina

Književni petak: Porez na kulturu

Hoće li novi porez učiniti hrvatsku kulturu isplativijom i što on znači za samostalne umjetnike, saznajte na Književnom petku koji 2. prosinca, u Gradskoj knjižnici, s početkom u 20:00 sati, ugošćuje Srđana Sandića, Nenada Bartolčića i Antoniju Letinić.
 
novo izdanje

SOS za knjigu u Istri

U organizaciji književnog svratišta Zvona i nari provedena je anketa o stanju knjige u Istri. Rezultat ankete je knjižica  'Druga stranica – budućnost knjige u Istri' koja ima za cilj na jednom mjestu sabrati zajedničke prijedloge o tome kako spasiti knjigu u Istri.
 
natječaj

Marc de Montalembert nagrada 2017 - poziv za prijave

Marc de Montalembert Prize 2017 poziva povjesničare umjetnosti da prijave istraživačke projekte koji se bave kulturama Mediterana. Rok prijave je 30. studeni.
 
susret

Sabor kulture - poziv za prijave

Sabor kulture će se održati u petak, 25. studenog 2016., u prostorijama KUC-a Lamparna u Labinu, a prijaviti se za sudjelovanje možete do petka, 18. studenog u 12:00 sati.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveno-stručni skup 'Socijalno inkluzivne knjižnične usluge'

Znanstveno-stručni skup 'Socijalno inkluzivne knjižnične usluge', koji se bavi ulogom knjižnica u uključivanju u društvo marginaliziranih i depriviranih osoba, održat će se u petak, 18. studenog,  s početkom u 10 sati u  Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica povodom 10. obljetnice njene usluge za slijepe i slabovidne.
 
obavijest

Hrvatski izjednačen s ostalim materinskim jezicima u Beču

U utorak je potpisan Program suradnje na području kulture i obrazovanja za  razdoblje od 2016. do 2019. godine, između Republike Hrvatske i Republike Austrije, čime je omogućena ponuda nastave hrvatskog jezika i kulture unutar institucionalnog okvira Republike Austrije, i to pod istim uvjetima kao nastava drugih materinskih jezika u Austriji.
 
predavanje, tribina

Tribina - Kulturni potencijal Rijeke

U četvrtak 13. listopada, s početkom u 20 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice održat će se tribina Kulturni potencijal Rijeke – usporedbe i perspektive, na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja o kulturnim potrebama i kulturnom kapitalu mladih u većim urbanim sredinama na jadranskoj obali.
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2016

Četvrto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2016 održat će se 17. i 18. studenog 2016. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te predstaviti brojne aktualnosti iz područja autorskih prava i kulturnih i kreativnih industrija.
 
konferencija, znanstveni skup

Konferencija 'Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru'

Platforma Operacija grad: Upgrade, organizira konferenciju 'Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru' u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj. Od 13. do 15. listopada, kroz brojne panele, diskusije, predavanja, kulturne programe i radionice  na konferenciji će se razgovarati o novom institucionalnom modelu društveno-kulturnih centara.
 
izložba, predavanje, tribina, koncert, susret

6. Clubture Forum u Vukovaru

 9. Clubture Forum će se održati u Vukovaru od 5. do 7. listopada, a program uključuje javnu tribinu Kulturni aspekti u društvenom razvoju Vukovara i Slavonije, vukovarski postav izložbe Nezavisni prostori - Prostori nezavisnih te glazbeni program Satarush koji priprema VuBass.
 
predavanje, tribina

Javna tribina o konceptu nove knjižnice – multimedijalnog centra u Koprivnici

U utorak, 27. 9. 2016. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Čitaonica tiska, 1. kat) održat će se javna tribina o konceptu nove knjižnice – multimedijalnog centra.
 
predstavljanje

Promocija knjige 'Slamke spasa' Vitomire Lončar

Vitomira Lončar, osnivačica i direktorica kazališta Mala scena, dugogodišnja blogerica Večernjakove blogosfere, posljednje izdanje knjige istoimenog bloga 'Slamka spasa' javnosti će predstaviti na promociji u četvrtak, 29. rujna u 12 sati, u kazalištu Mala scena.
 
obavijest

Hrvatski dan u Szigetvaru

Povodom obilježavanja 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog u Szigetvaru, u petak,  9. rujna,  biti će održan Hrvatski dan, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Mađarskoj te hrvatske zajednice iz Mađarske.
 
predavanje, tribina

Tribina: Kulturna baština - subkulturni kapital?

U ponedeljak, 4. srpnja, u 20:30 sati, održat će se još jedna u nizu Mochvarinih Turbo tribina, pod nazivom 'Kulturna baština - subkulturni kapital?' koja će tematizirati institucionalno i vaninstitucionalno shvaćanje kulturne baštine.
 
natječaj

Raspisan Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2017. godinu

Ministarstvo kulture raspisalo je Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu. Poziv je otvoren do 26. kolovoza 2016. godine.
 
obavijest

Hrvatska predstavila konkretne prijedloge na Forumu o umjetničkoj suradnji Kine i 16 europskih zemalja

Peking je proteklog tjedna bio domaćin Foruma o umjetničkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe, koji se održava u sklopu inicijative Kina+16, na kojem su se susreli profesionalci i umjetnici iz različitih područja (vizualna umjetnost, kazalište, glazba, dječja kazališta i ples), među kojima je bila i hrvatska delegacija na čelu s pomoćnicom ministra kulture Ivom Hraste-Sočo.
 
obavijest

Hrvatska na Forumu o umjetničkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe

Kineska prijestolnica je od 8. do 14. svibnja domaćin Foruma o umjetničkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (China-CEEC Arts Cooperation Forum), a na Forumu koji se održava u sklopu inicijative Kina + 16, a sudjeluje i hrvatska delegacija na čijem je čelu pomoćnica ministra kulture Iva Hraste-Sočo.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>