izložba

Kretanje kroz elemente


vrijeme: 19.08.2014. - 24.08.2014.
mjesto: Zagreb

Međunarodna multimedijalna izložba 'Kretanje kroz elemente' otvara se u Galeriji Greta, 19. kolovoza 2014. i ujedno je najava za kulturna događanja koja će uslijediti 21. ovoga mjeseca na zagrebačkom Gornjem gradu...

Treća u nizu izložbi umjetnika iz Pariza i Zagreba je zajednički projekt čije je osnovno polazište izraziti doživljaje gradova izvan uobičajenih turističkih prikaza na koje smo navikli. Svaki umjetnik stvara svoj intimni dnevnik otkrivajući nevidljivo, neizrečeno u svojim svakodnevnim putovanjima gradom. Izlažu sljedeći umjetnici: Joanna Wong, Jérémy Faivre, Marie Dekerle, Dorty Novak, Mio Hanaoka, Akiko Okumura, Nina  Bešlić, Vesna Šantak, Nataša Vuković i Omar Traore. Izložba se otvara u 20 sati, a moći će se posjetiti do 24. kolovoza 2014. od 16 do 22 sati.

Izložba u Galeriji Greta ujedno je i najava događanja na Strossmayerovom šetalištu, parku Grič i Galeriji „Gornji Grad“ 21. kolovoza 2014. godine s početkom u 17 sati. Prema jednoj od organizatorica događanja, akademskoj slikarici Nini Bešlić, „Javni prostor Gornjeg grada postati će platforma za umjetničko eksperimentiranje i komuniciranje s javnim prostorom.
Svaki umjetnik izaći će u javni prostor i na svoj osebujan način intervenirati u njemu. Nakana umjetnika je dokinuti sociološke i kulturološke barijere te propitati prostor osobnog kretanja kroz različitosti i sličnosti, prirodno i umjetno, vanjsko i intimno. Time će javni prostor na jedan dan postati intimna, nedokučiva i nostalgična priča svakog umjetnika.“ U projektu sudjeluju Joanna Wong, Nataša Vuković, Zvjezdana Jembrih, Renata Ladović Meštrović, Nina Bešlić, Vesna Šantak, Jérémy Faivre, Alexandre Garcia i Sabina Mikelić. U 19 sati će akademska slikarica-grafičarka Vesna Šantak izvesti performance "Kretanje kroz elemente", a događanja će završiti u 21 sat.

Likovne radionice Alena Kasumovića te suradnja Galerije Greta i izložbe na Gornjem gradu osmišljene su unutar Network of Cities for Artistic Creation (CreArt) projekta. CreArt projekt, organizatora Fundación Municipal de Cultura (Valladolid, Španjolska), na internacionalnoj razini okuplja 14 europskih gradova i institucija s ciljem da svaki partner na lokalnoj razini potiče i promovira kreativno stvaralaštvo te istraži razinu kulturne djelatnosti. HDLU, udruga u ulozi institucije koja predstavlja Grad Zagreb, prepoznao je veliki potencijal projekta za djelovanje u kulturi našeg grada. Cilj CreArt projekta je metodično i sistematično povezivanje institucija kako bi se unaprijedilo djelovanje na kulturnoj sceni Europske Unije. (HDLU)

(D.H.F., 14.08.2014)