Preskočite na glavni sadržaj

Diskusija, performans, radionica: Ponovno o Marxu / Kako živi narod

U sklopu izložbe 'Kako živi narod - izvještaj o pasivnosti' Kristine Leko, od petka, 30. rujna, u 18 sati, u MSU, održava se  dvodnevni okrugli stol s performansom i radionicama na kojima će sudionici pokušati u kontekstu izložbe ponovno promišljati o ostavštini Karla Marxa.
vrijeme: 30.09.2016. 18,00
mjesto: Zagreb; MSU
url: http://www.msu.hr
Koncepcija: Constanze Fritzsch, Leipzig, u suradnji s Kristinom Leko, autoricom projekta Kako živi narod i Jasnom Jakšić, kustosicom izložbe.

Raspored:
Panel diskusija,petak, 30. rujna, u 18 sati

Uvod i pozdrav Maxa Brändlea, ravnatelja instituta Friedrich Ebert i Constanze Fritzsch, autorice programske koncepcije.

Sudionici:
Tomislav Medak, filozof, klub MaMa, Zagreb
Christian Schmidt, filozof, Universität Leipzig
Judith Siegmund, filozofkinja, umjetnica, Universität der Künste Berlin
Nenad Zakošek, politolog, Sveučilište u Zagrebu
Moderira: Ankica Čakardić, filozofkinja, Sveučilište u Zagrebu

Je li kapitalizam oblik života, upitat će se Christian Schmidt, a Tomislav Medak govorit će o slobodnom pristupu znanju, Internetu i javnim knjižnicama. Judith Siegmund će na temelju vlastitog istraživanja progovoriti o temama proaktivnog postupanja umjetnosti u kontekstu društva rada, te o produkcijsko-estetičkom oblikovanju teorije. Nenad Zakošek osvijetlit će aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj. Ankica Čakardić bacit će pogled u prošlost i dati obris za ovu prigodu relevantnih tema, onako kako se pojavljuju u knjizi Rudolfa Bićanića: tema pasivnih krajeva, odnosa grada i sela, rada i nezaposlenosti, migracije, uspona kapitalizma. Potom će otvoriti diskusiju za aktualna pitanja prisutna u izložbi Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti. Panel diskusija će se dotaknuti političke ekonomije, krize 2008, neoliberalističke tranzicije, modaliteta otpora te potencijala djelovanja kroz umjetnost, a svrha je propitati kako društveno-ekonomsku sadašnjicu tako i alternativna rješenja.
 
Kathrin von Ow
More than this. Napkin Folding in the 21st century. What is your trade?”.
Radionica, subota, 1.10. u 17 sati

Radionica se bavi preispitivanjem trenutnog značenja pojma rada koristeći se Marxovim Upitnikom za radnike iz 1880. Kathrin von Ow, umjetnica, aktivistica iz Leipziga, suosnivačica je mreže nezavisnih umjetničkih prostora u zapadnom Leipzigu, te suosnivačica i voditeljica Projektgalerie A und V u Leipzigu. U sklopu programa održat će radionicu pod nazivom “More than this. Napkin Folding in the 21st century. What is your trade?”.
Rainer Görß
 
Wo leben im untergrund in Berlin heute?
Predavanje-performans, subota, 1.10. u 18 sati
 
Predavanje-performans Rainera Görßa bavi se pitanjima industrijskoga društva, ideologije rasta, brediranjem i odnosima moći. Iz pozicije „izgubljenog u prijevodu“ promišlja odnose dviju nekadašnjih zemalja, Jugoslavije i DDR-a, da bi nas u drugom dijelu svojeg nastupa proveo kroz Untergrundmuseum, Podzemni muzej u Berlinu, u kojem njeguje kritički odmak, ponajprije od ideologije rasta. Zaključno će biti prikazan film Logolog, koji se bavi temom brendiranja i moći u periodu od industrijske revolucije do pada Berlinskog zida.

Rainer Görß bio je član performerske grupe Auto-Perforations-Artisten osamdesetih godina, a osnivač je i voditelj Untergrundmuseum U 144 – Berlin Mitte u Berlinu.

Svi programi su na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.