Preskočite na glavni sadržaj

Utorkom u Galeriji - Fast Forward Vol. 5

Danas, 11. listopada, u 20 sati, u Galeriji umjetnina u Splitu,  otvara se izložba Utorkom u Galeriji - Fast Forward Vol. 5. Riječ je o skupnoj izložbi odabranih kustosa i autora koji su sudjelovali u projekta u protekle četiri godine.
vrijeme: 11.10.2016. 20,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Tijekom protekle četiri godine projekt Utorkom u Galeriji - Fast Forward postao je prepoznatljiv i popularan okvir za umjetničku i kustosku inicijaciju. Riječ je o svojevrsnoj suradničkoj platformi osmišljenoj s ciljem poticanja suradnje među najmlađim akterima splitske umjetničke scene. Putem jednodnevnih izložba javnosti su se predstavljali studenti i studentice završnih godina Umjetničke akademije u Splitu. Kustoske poslove, pomoć u koncipiranju i realizaciji izložaba preuzimaju studenti i studentice povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. U radu im mentorsku potporu daju njihovi profesori, a Galerija umjetnina im je na raspolaganje stavila prostorne, tehničke i stručne resurse. Poseban vid suradnje ostvaren je prošle godine priključivanjem studenata sociologije uobičajenom tandemu umjetnik - kustos u realizaciji pojedine izložbe. Da je ideja pala na plodno tlo najrječitije govori trideset i devet izložbi realiziranih u navedenom periodu, kao i četiri skupna kataloga. Posebno smo ponosni na brojnu mladu publiku koja je pratila ova događanja.

Povodom jubilarnog petog izdanja projekta odlučili smo se za svojevrsni rezime. Ovaj put riječ je o skupnoj izložbi odabranih autora koji su izlagali u protekle četiri godine. U izboru smo honorirali nastup na Fast Forwardu. Međutim, jednako važan, ako ne i važniji kriterij, bile su umjetničke i izložbene aktivnosti sudionika projekta, koje su se u međuvremenu dogodile. Umjetnike grupirane po generacijama, odnosno godinama izlaganja, prate kustosi odabrani prema sličnim kriterijima.

Na izložbi sudjeluju autori/ce: Dragoslav Dragičević, Lana Stojićević, Tina Vukasović, Đani Martinić, Tamara Bilankov, Petar Katavić, Katrin Novaković, Ante Duraković, Ela Gašperov, Igor Zdunić, Ivana Kevo, Oliver Mišura, Anita Miloš, Darko Škrobonja, Nina Kamenjarin i Hrvoje Pelicarić. Kustosi izložbe su Božo Kesić, Lana Beović, Antonija Mihovilović i Ivana Vukušić.