konferencija, znanstveni skup

Zagreb: Svjetski kongres o muzejskoj dokumentaciji


vrijeme: 24.05.2005. - 27.05.2005.
mjesto: Zagreb, Hrvatski državni arhiv
organizator: Muzej Grada Zagreba , Muzejski dokumentacijski centar

Svjetski kongres o muzejskoj dokumentaciji održat će se od 24. do 27. svibnja u Zagrebu na temu ’Dokumentacija i korisnici’ s nizom podtema o digitalizaciji kulturne baštine, njenom čuvanju, upravljanju sadržajima, Internetu i drugim temama.

Ta godišnja konferencija CIDOC-a, Međunarodnoga komiteta za muzejsku dokumentaciju, prvi je takav stručno-znanstveni skup muzeologa organiziran na najvišoj razini u Hrvatskoj, rekla je danas na konferenciji za novinare voditeljica projekta Maja Šojat-Bikić.

Organizatori kongresa o muzejskoj dokumentaciji su Muzej Grada Zagreba koji 2007. slavi 100. rođendan pa priređivanjem kongresa započinje niz velikih projekata kojima će radno proslaviti obljetnicu, te Muzejsko dokumentacijski centar, koji obilježava 50. obljetnicu rada.

Konferencija će se održati u Hrvatskom državnom arhivu, što će biti prvi put da se taj reprezentativni prostor koristi za održavanje međunarodnog skupa, rekla je Maja Šojat-Bikić. Na kongresu će preko 30 prezentera iz Hrvatske, Grčke, Italije, Austrije, Njemačke, Velike Britanije, Norveške, Rusije i drugih zemalja predstaviti svoje projekte.

Članica organizacijskog odbora Višnja Zgaga napomenula je kako su informatizirana 22 muzeja, istaknuvši kako u 2005. očekuje zamah u informatizaciji ostalih muzejskih kuća kako bi se do 2007. stvorila informatizirana baza muzejskih predmeta.

CIDOC, Međunarodni komitet za muzejsku dokumentaciju, najveći je od 29 komiteta koliko ih broji Međunarodni komitet za muzeje ICOM, kojemu je krovna organizacija UNESCO. ICOM je utemeljen 1946. s ciljem promicanja međunarodne uloge muzeja a broji preko 16 tisuća individualnih i institucionalnih članova u 150 zemalja. Hrvatski nacionalni komitet ICOM osnovan je 1991. i broji oko 90 članova.

Hina, 8.3.2005.

www.cidoc2005.com