Preskočite na glavni sadržaj

Toni Meštrović: Plan evakuacije - izvedba finalnog rada

Novi autorski projekt Tonija Meštrovića pod nazivom 'Plan evakuacije' sniman na Jadrolinijinom putničkom brodu Tijat je višekanalna (ambisonic 3D) zvučna kompozicija koja će finalno biti izvedena u galeriji MKC Split u četvrtak, 3. studenog, u 19 sati. Time će biti svečano i obilježen svršetak radnog procesa koji publika može pratiti u galerijskom prostoru od 26. listopada. Audio rad moći će se poslušati 4. i 5. studenog od 16 do 20 sati.
vrijeme: 03.11.2016.
mjesto: Split; Galerija MKC Split, Dom mladih, Savska bb
url: http://www.mkcsplit.hr

Rad Plan evakuacije zvučno dokumentira, kroz sinkronih 18 kanala, brod Tijat te ga na svojevrstan način portretira kao akustički objekt ili instrument. Brod Tijat izgrađen je 1955. godine u brodogradilištu Brodograđevna industrija Split. Glavna karakteristika ovog omanjeg broda je motor s jednom propelom, veliki dimnjak na sredini broda iznad strojarnice i arhitektura koja odzvanja zvukom stroja što se širi kroz sve otvore, svaki na drugačiji način. Svi segmenti snažnog zvuka motora zbijeni su i odzvanjaju kroz prostor broda te se kao u orkestru saslušavaju kao jedna cjelina.
 
Produkcija rada sastoji se iz snimanja zvukova broda i realiziranja ambisonične 3D kompozicije u studiju, gdje su pripremljeni tek fragmenti kompozicije, te kroz kreiranje konačne izvedbe u ambisoničnom 3D prostoru u 17.1 kanalnom surround ozvučenju, što je i galerijski zamišljeno kao prezentacija rada u nastajanju.
 
Samo snimanje se zbivalo na palubi broda, od prove, salona, dimnjaka i otvora strojarnice do krme, i to za radnog vremena broda na njegovoj ustaljenoj ruti. Radi se prvenstveno o zvukovima brodskog stroja, paljenje i gašenje stroja te manevarskih radnji, glasova posade i putnika, ali i o načinu širenja zvuka prostorom cijelog broda. Korištena oprema je sastavljena od različitih vrsta mikrofona na stalcima, kontakt mikrofona, hidrofona za podmorsko snimanje zvuka i digitalnih audio snimača koji omogućavaju 10 kanalno sinkrono snimanje.
 
Ambisonična 3D kompozicija u 17.1 kanalnom surroundu nastaje prvo kroz fazu priprema fragmenata kompozicije u studiju, a potom i kroz fazu konačne izvedbe kompozicije u ambisoničnom 3D prostoru u 17.1 kanalnom surroundu. Na taj način i sam prostor galerije MKCa biva zvučno i prostorno transformiran u auditivni objekt broda, broda koji je među posljednjima takve vrste na Jadranu (barem od onih koji se koriste za prijevoz putnika).
 
Realizaciju projekta su omogućili:Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Služba za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru te Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za kulturu.
 
Toni Meštrović, rođen 1973. u Splitu, je medijski umjetnik koji najčešće djeluje u formi video i zvučnih instalacija. Diplomirao je 1999. na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging u klasi prof. Valie Export na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji poslijediplomski studij Medienkunst na Kunsthochschule für Medien, Köln gdje istražuje u videu, zvuku i video/zvučnim instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao. Svojim povratkom u Hrvatsku 2004. godine nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim naslijeđem, identitetom, te tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije. Neke od kontinuiranih preokupacija Meštrovićeva rada su asimilacija linearnog i cikličnog vremena, dokidanje naracije na koju smo naviknuli te tema promjene, u širokom rasponu, od bilježenja isparavanja vode u close circuit videoinstalaciji, do komentara društvenog konteksta.
 
Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više stipendija i nagrada, poput nagrade za mladog umjetnika Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2007., i druge nagrade na izložbi T-HTnagrada@MSU.hr 2013. godine. Živi i stvara u Rijeci i Kaštelima, a predaje u zvanju izvanrednog profesora na Odsjeku za film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.