Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba predstave 'Wanda LaVanda' u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

Od srijede, 25. siječnja, u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka održava se tjedan događanja vezanih uz predstavu za djecu 'Wanda LaVanda', pod imenom 'Wandin šareni tjedan'. U petak, 27. siječnja, u 18 sati, održat će se praizvedba ove predstave nastale prema tekstu mlade riječke autorice Jelene Tondini, koja tematizira različitost, ali ovaj puta u životinjskome svijetu.
vrijeme: 27.01.2017. 18 h
mjesto: Rijeka; Gradsko kazalište lutaka, Blaža Polića 6
url: http://www.gkl-rijeka.hr/

Članovi autorske i glumačke ekipe predstave izrazili su svoja očekivanja i iskustva rada na novom zanimljivom projektu čiju glavnu ulogu nosi ovčica Wanda, šareni plod mašte Jelene Tondini. Velikim trudom i stručnim radom profesionalnog tima, Wanda je oživjela i na pozornici u režiji mlade redateljice Morane Dolenc.
 
Osim autorske i glumačke ekipe na konferenciji za novinare projekt su predstavili Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka i Kristian Benić, suradnik na posebnim projektima. Gradska knjižnica Rijeka i Dječji odjel Stribor sudjelovali su u tjednu događanja vezanih uz Wandu LaVandu, odnosno u promociji slikovnice Jelene Tondini, urednice Danijele Nurkić i ilustratora Andree Kustića, Wanda LaVanda. GKL Rijeka i Gradska knjižnica Rijeka, dva su od tri partnera unutar programske linije Dječja kuća, Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.
 
Redateljica predstave, Morana Dolenc diplomirala je teatrologiju na Sorbonni 2008. i završila Ecole Nationale Superieure des Arts de la Marionnette u Charleville – Mezieresu u Francuskoj, te prvi put sudjeluje u projektu s GKL Rijeka. Na konferenciji je istaknula veliko zadovoljstvo pri radu s otvorenom i opuštenom glumačkom ekipom zbog koje je projekt i bio moguć. Kreativnim sudjelovanjem Wanda LaVanda je osim klasične dramaturgije dobila i novu dimenziju, razinu igranja te dramaturgiju slike. Redateljica je nadodala kako se nada da će se najmlađi gledatelji pronaći u ovčici Wandi, te shvatiti zašto je važno biti kao Wanda – ovčica koja je drugačija od drugih, ali prihvaća svoju individualnost i traži svoje mjesto pod suncem. „Bili mršavi, debeli, kovrčavi, ravne kose, plavi, žuti ili zeleni, moramo voljeti sebe i okružiti se ljudima koji nas vole i prihvaćaju onakvima kakvi jesmo.“ rekla je Morana Dolenc.
 
Novinarima su se obratili i glumci Zlatko Vicić, Petra Šarac i Vanja Jovanović i rekli kako je rad s mladom redateljicom bio izuzetno ugodan i plodonosan. Također su istaknuli kako je jedan od najzanimljivijih elemenata predstave njena geometrija prostora i lutaka koje nisu klasične konstitucije već se slažu iz dijelova scenografije tako da svaka lutka za sebe zahtjeva poseban način animacije i ujedno kreativni izazov za glumce kao animatore.
 
Po prvi put s riječkim lutkarima surađuju Anita Valo i Meri Jaman, članice benda Meritas koje su skladale originalnu glazbu za Wandu, a uživo pjevaju glumci iz predstave. U autorskom timu predstave su i Luči Vidanović, kreatorica lutaka, scenografije i kostima te lutkarska tehnologinja i oblikovatelj rasvjete Sanjin  Seršić.
 
Tjedan događanja zaključit će se u subotu, 28. siječnja nakon jutarnje izvedbe predstave u 11:00 sati u atriju GKL Rijeka Wandinom malom radionicom – radionicom izrade igračaka od filca. Radionicu će voditi Danijela Nurkić i Jelena Tondini, a sudjelovat će i Luči Vidanović, te Marija Volkmer.

Predstava ostaje na repertoaru GKL-a naredna dva tjedna u prvom ciklusu izvedbi.
 
Dani mreže Small Size 2017.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka nedavno je ušlo u mrežu pod imenom Small Size – mrežu osnovanu 2007. godine kao međunarodno umjetničko udruženje s ciljem širenja izvedbene umjetnosti za najmlađe (0-6 godina starosti). Od 2013. Mreža djeluje kao član Assitej International, a danas ju čini 60 članova s 4 kontinenta i 27 različitih zemalja. Praizvedba predstave Wanda LaVanda i Wandina mala radionica dio su događanja Small Size Days 2017. – tri dana posvećena najmlađima i njihovim obiteljima u trajanju od 27. do 29. siječnja, dana u kojima također sudjeluju brojna svjetska kazališta pod motom „Umjetnost nije stvar godina, već radoznalosti“.